Stabilna i sunčana nedjelja

18.06.2022.

21:03

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ

dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ

dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ

Foto: emisija Vrijeme / HRT

Vikend, kao i prvi ovogodišnji ljetni tjedan, imat će prava ljetna obilježja vremena. Prevladavat će sunčano, vjetar će biti uglavnom slab, dani vrući, osobito u ponedjeljak i sredinom idućeg tjedna kada bi temperatura ponegdje mogla dosegnuti i 35 °C. No ipak od utorka raste vjerojatnost za lokalne pljuskove, koji mogu biti čak i izraženiji.

Na Jadranu pak idućih dana suho i sunčano, često i vedro uz tople noći i vruće dane te povremeno umjeren vjetar s mora. Stoga će i temperatura mora rasti, no prilikom boravka na otvorenome ne zaboravite na zaštitu od sunca jer će UV indeks biti vrlo visok.


Subotu je obilježilo stabilno i većinom sunčano vrijeme, a i mjestimice jaka bura na obali je oslabjela u drugom dijelu dana. Na Jadranu je vladala vrućina, a na kopnu danas popodne temperatura još nije dosegnula 30 °C. No sutra u mnogim mjestima već hoće. Razlog je prostrana anticiklona nad središnjom Europom, unutar koje nam s jugozapada dolazi vrlo topao zrak, na sreću ne toliko ekstremno kao na zapadu Europe.

Stoga će tijekom stabilne i sunčane nedjelje na istoku Hrvatske temperatura porasti do 31 °C, a popodne će samo prolazno puhati umjeren jugoistočni vjetar, na sjeveru zemlje i južni.

U središnjoj Hrvatskoj na nebu će tek rijetko biti visokih, koprenastih oblaka koji neće kvariti dojam sunčanog vremena. Jutarnja temperatura uglavnom između 12 i 15 °C, a danju vruće, oko 30 °C.

Najmanje vruće sutra će biti u gorskoj Hrvatskoj uz najvišu temperaturu do 28 °C, a na sunčanoj obali porast će do 30 °C. Jutarnja temperatura između 11 i 13 °C u gorju te od 17 do 22 °C u Istri i Hrvatskome primorju. 

U noći i ujutro još će mjestimice puhati umjerena bura, a danju vjetar s mora - uglavnom jugozapadni u Dalmaciji ponegdje i zapadni, pri čemu će more biti većinom malo valovito, temperature 23 ili 24 °C. Bit će vedro, na obali noću toplo te danju vruće uz temperaturu od 30 °C duž obale i na otocima do 32 °C u unutrašnjosti.

Na jugu Hrvatske slična vremenska slika - nebo gotovo bez oblačka, dnevna temperatura oko 30 °C, a blago osvježenje popodne će donositi do umjeren jugozapadnjak.

Idući dani na Jadranu stabilni, sunčani i vrući, a i noći će biti sve toplije i pružati sve manje osvježenja. Samo će povremeno puhati umjeren vjetar s mora čija će temperatura također rasti i vjerojatno već ponegdje početkom tjedna dosegnuti 25 °C.

Na kopnu u ponedjeljak i srijedu temperatura zraka ponegdje može porasti i do 35 °C. No od utorka će biti nestabilnije, pa bi vrućinu opet lokalno mogli prekinuti i izraženiji pljuskovi i grmljavina, osobito u utorak popodne i navečer.

Još poneka zanimljiv informacija može se spoznati i u meteoprometnoj prognozi, koju je za "Istrage prometnih nesreća" pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!