Srijeda barem djelomice sunčana, uz slabiji vjetar, ali razmjerno hladna

01.03.2022.

19:00

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Ožujak počinje većinom u sunčanom tonu te uz razmjerno povoljne biometeorološke prilike, ali i dnevnu temperaturu nižu od uobičajene za doba godine. A budući da će vjetar sredinom tjedna biti slab, tijekom hladnih jutara mjestimice je moguća i magla. Temperatura zraka ponegdje na kopnu spustit će se i ispod -5 °C, a jutarnji temperaturni "minusi" mogući su i uz obalu.

Od petka pak oblačnije i nestabilnije, prema ponedjeljku uz sve veću vjerojatnost slabih oborina. U petak i subotu uz promjenjivu naoblaku povremena kiša padat će ponajprije prema otvorenome moru, a na obali je moguća samo lokalno. No, ponegdje će opet puhati jaka bura s olujnim udarima.", sažeta je tjedna prognoza koju je za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je i na novi internetski Meteokutak HRT-a:

"Zanima li vas kakve su dugoročne prognoze za ovogodišnje proljeće i ljeto ili želite saznati još pokoju zanimljivost o ovoj iznadprosječno toploj zimi, posjetite Meteokutak na internetskoj stranici HRT-a."

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Srijeda barem djelomice sunčana, uz slabiji vjetar, ali razmjerno hladna

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U srijedu na istoku Hrvatske jutro hladno uz temperaturu između -5 i -3 °C, a ponajprije u Posavini moguća je i kratkotrajna magla. Prevladavat će sunčano, no popodne će ipak prolazno biti i povećane naoblake, osobito na krajnjem istoku.

U središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano, no uz temperaturu ispod prosjeka za doba godine, najvišu dnevnu do 9 °C. Ujutro će se mjeriti temperaturni "minusi", a budući da će vjetar biti slab, lokalno je moguća i magla.

U gorskoj Hrvatskoj jutro najhladnije, s temperaturom od -9 do -6 °C. Hladno jutro i u unutrašnjosti Istre, a temperaturnih "minusa" moglo bi biti i ponegdje uz obalu, gdje će još u noći i ujutro puhati umjerena do jaka bura koja će danju oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura od 3 do 6 °C u gorju te oko 10 °C na moru.

I u Dalmaciji temperatura niža od prosječne, a ujutro će u unutrašnjosti biti i mraza. No prevladavat će sunčano i bura će oslabjeti te okrenuti na većinom umjeren sjeverozapadnjak, pa će i more biti uglavnom umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske obilje sunca. U prvom dijelu dana bura umjerena, u noći mjestimice i jaka, a zatim sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 2 do 5 °C, u zaobalju i niža, a dnevna oko 12 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo

"I u četvrtak još većinom sunčano uz umjeren sjeverozapadnjak, zatim oblačnije i nestabilnije. Mjestimice je moguća kiša, ponajprije na sjevernome Jadranu i prema otvorenome moru, a opet će povremeno puhati i jaka bura s olujnim udarima.

I na kopnu četvrtak uglavnom sunčan, a od petka slijede promjenjiviji dani. No oborine će biti samo mjestimične, povremene i u malim količinama. Jutro će biti najhladnije u četvrtak, a dnevna temperatura prema vikendu u padu, pri čemu će osjet hladnoće u subotu dodatno pojačavati i umjeren sjeveroistočnjak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!