U srijedu toplije, južina, ponegdje na moru i uz njega i malo kiše

30.11.2021.

17:49

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"Prosinac će na kopnu početi s temperaturom iznad prosjeka i umjerenim jugozapadnjakom. No ubrzo ćemo osjetiti i zimu! Nakon mjestimične kiše u srijedu uglavnom u gorju, pa u četvrtak gotovo posvuda - te dotoka hladnog zraka - u drugom dijelu četvrtka i u noći na petak ponovno će padati i snijeg, najprije samo u gorju, za vikend i u nekim nizinama.

Na Jadranu će od srijede opet biti nestabilno, povremeno uz kišu koja će osobito u četvrtak i u nedjelju biti česta, lokalno i obilna praćena grmljavinom. Bit će i vjetrovito - povremeno uz jako jugo, južni i jugozapadni vjetar, s kojima bi opet neke rive mogle biti poplavljene, a u petak će pak prolazno i kratkotrajno puhati bura.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" nakon "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" predočila je i sažetu analizu temperature ovogodišnjeg studenoga:

"Iako je i ovog studenog srednja mjesečna temperatura zraka u većini mjesta bila iznad prosjeka - bilo je i nekoliko hladnijih razdoblja koja su se pojaviše očitovala u nižim vrijednostima najviše dnevne temperature zraka. A prosinac će nakon iznadprosječno toplog početka pokazati zimska obilježja."

A podsjetila je i na važnu godišnjicu hrvatske meteorologije na 1. prosinački dan:

"No meteorologije, kao ni vremenske prognoze, u Hrvatskoj ne bi bilo bez Geofizičkog odsjeka PMF-a, koji 1. prosinca 2021. godine obilježava čak 160 godina postajanja. Iz njega je, između ostaloga, potekao i današnji DHMZ. O toj velikoj i važnoj godišnjici detaljnije će biti govora tijekom srijede u "TV kalendaru" HRT-a, a još više informacija postoji na internetskim stranicama Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu."


I dok je sezonska prognoza prognostičara DHMZ-a za zimu 2021/22 vidljiva na internetskim stranicama DHMZ-a - u nastavku ovog teksta slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U srijedu toplije, južina, ponegdje na moru i uz njega i malo kiše

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Srijeda će na istoku Hrvatske početi uz pretežno oblačno vrijeme te temperaturu od 2 do 4 °C. Danju će se razvedriti i temperatura porasti do 13 °C. Povremeno će puhati umjeren jugozapadnjak.

U središnjoj Hratskoj će jugozapadni vjetar mjestimice imati i jake udare. Izostat će jutarnji temperaturni minusi, oblaka će biti više u noći i ujutro, a danju će prevladavati sunčano te iznadprosječno toplo.

Razmjerno vjetrovito bit će na zapadu zemlje - u gorju puhat će jugozapadnjak, povremeno s olujnim udarima, kojih će navečer biti i uz obalu sjevernog Jadrana. Ujutro po kotlinama i u unutrašnjosti Istre mraz, a danju uz promjenjivu naoblaku ponegdje i malo kiše, osobito popodne.

U Dalmaciji će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, no kiša će uglavnom izostati. Ujutro će još mjestimice u unutrašnjosti temperatura biti oko 0 °C, a danju će porasti na oko 10 °C, na obali i otocima do 15 °C. Puhat će umjereno jugo, prema otvorenom moru mjestimice i jako.

Na jugu Hrvatske će se jugu prema kraju dana pridružiti jugozapadnjak. More će stoga biti umjereno valovito, na otvorenome ponegdje i valovito. Oblaka više nego u utorak, a navečer će mjestimice pasti i kiša."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"U četvrtak će na Jadranu kiša biti česta, lokalno obilna te praćena grmljavinom. U petak razvedravanje pa će mjestimične kiše biti uglavnom u Dalmaciji, a u subotu navečer novo naoblačenje s kišom zahvatit će sjeverni Jadran. Umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar u petak će prolazno okrenuti na buru.

Na kopnu nakon kišovitog i iznadprosječno toplog četvrtka slijedi zahladnjenje - stoga će već do kraja četvrtka te osobito u noći na petak u gorju mjestimice padati i snijeg, a moguć je lokalno i u nizinama. U petak oborine će postupno prestati te će se razvedriti pa će subota biti većinom sunčana, ali uz prilično hladno jutro i mraz.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!