Nedjelja većinom bez oborine, ali razmjerno svježa, osobito ujutro

17.09.2022.

18:00

Autor: Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"Nakon razdoblja obilne kiše i lokalnih nevremena, od nedjelje mirnije, stabilnije i sunčanije, ali uz prolazno više oblaka ponegdje još može pasti malo kiše. Jutra osjetno hladnija, na kopnu mjestimice i maglovita, a u gorskoj Hrvatskoj moguć je i mraz pri tlu. Dnevna temperatura zraka također ispod prosjeka za posljednji kalendarski ljetni tjedan, a na Jadranu će osjet svježine povremeno pojačati jaka bura, posebice u srijedu i četvrtak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja većinom bez oborine, barem djelomice sunčano i razmjerno svježa, osobito ujutro

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U nedjelju na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano, no malo kiše još ponegdje može pasti u noći. Jutro razmjerno svježe, a dnevna temperatura, uz mjestimice umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, porast će do 18 °C.

Podjednaka dnevna temperatura i u središnjoj Hrvatskoj. Jutro prohladno, najniža temperatura od 5 do 7 °C, posebice uz rijeke uz mogućnost kratkotrajne magle. Danju uglavnom sunčano, ali prema večeri sa sjevera dolazi sve više oblaka, pa će u noći na ponedjeljak mjestimice biti i slabe kiše.

Malo kiše poslijepodne moguće je i u gorju, gdje će veći dio dana ipak prevladavati sunčano. Jutro najhladnije, po kotlinama je moguć i slab mraz pri tlu, a ponegdje će biti i magle. Na sjevernom Jadranu pak pretežno sunčano uz umjeren jugozapadnjak i dnevnu temperaturu od 20 do 22 °C.

U Dalmaciji će još u noći lokalno biti jakih i olujnih udara bure i tramontane, no tijekom pretežno sunčanog dana vjetar će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni, pa će i more biti malo do umjereno valovito.

Olujnih udara bure i tramontane bit će u prvom dijelu nedjelje i ponegdje na krajnjem jugu Hrvatske. Dan će obilovati sunčanim satima, a od jutarnjih 11 do 16 °C temperatura će popodne porasti na vrijednosti od 21 do 23 °C."

Početkom novog tjedna razmjerno svježe, samo rijeko uz malo kiše


"I u novome tjednu nastavit će se većinom sunčano vrijeme, no u ponedjeljak uz promjenjivu naoblaku lokalno može biti slabe kiše. Temperatura ispod prosjeka za ovo doba godine, a osjetu svježine u srijedu će doprinositi i mjestimice jaka bura.

I na kopnu s dotokom hladnog zraka dnevna temperatura u većini mjesta ispod 20 °C, a jutra prilično svježa, osobito u gorju gdje je moguć i slab mraz pri tlu. Uz promjenjivu naoblaku, ponajprije u ponedjeljak, ponegdje će pasti malo kiše.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!