U utorak razvedravanje, ali ponegdje još kiša, snijeg, vjetrovito, hladnije

09.01.2023.

15:08

Autor: Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"U utorak sa zapada razvedravanje te će još mjestimične kiše biti ponajprije u istočnim i južnim hrvatskim krajevima, u Lici i snijega. Bit će hladnije nego prošlih dana, u unutrašnjosti uz umjeren do jak sjeverni vjetar, na Jadranu povremeno jaku tramontana, pod Velebitom i buru, a prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar.

Srijeda većinom sunčana, ujutro ponegdje na kopnu uz mraz i maglu, a u četvrtak opet jače naoblačenje s kišom, mjestimice moguće i obilnijom, na kopnu i susnježicom i snijegom.

Od petka ponovno postupno toplije, s jugozapadnjakom, na moru i jugom.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak sa zapada razvedravanje, ali još ponegdje kiša, u gorju i snijeg, vjetrovito, hladnije

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno. Povremeno će padati kiša, na krajnjem istoku još u prvom dijelu dana moguće i obilnija. Bit će i razmjerno vjetrovito, ponegdje uz jak sjeverozapadnjak koji će pojačavati osjet hladnoće.

U središnjoj Hrvatskoj
vjetar uglavnom umjeren sjeverni, a najviša temperatura oko 10 °C, ali prema večeri osjetno će zahladnjeti. Sa zapada će se postupno razvedravati, pa će ponegdje malo kiše pasti još samo u noći i ujutro.

U noći i ujutro u gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. U gorju prvi dio dana oblačniji, a na sjevernom Jadranu, osobito u Istri, većinom sunčano bit će već od jutra. Jaka, na udare i olujna tramontana i bura popodne će postupno slabjeti. Najviša temperatura zraka od 6 do 8 °C u gorju te između 11 i 14 °C na moru, no uz jak vjetar djelovat će hladnije.

Jaka i olujna tramontana pojačavat će osjet hladnoće i u Dalmaciji, a more će ponegdje biti i jače valovito, moguće i uzburkano. Bit će promjenjivo oblačno, mjestimice uz kišu, ponajprije u prvom dijelu dana, a u noći u najvišim predjelima unutrašnjosti može nakratko biti i snijega.

Na jugu Hrvatske
veći dio dana oblačno, uz kišu još uglavnom ujutro i prijepodne. Zapuhat će umjerena do jaka tramontana, nakratko uz obalu i bura, a na otocima i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, uglavnom od 10 do 13 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo

"U sunčanu srijedu vjetar će na Jadranu oslabjeti. Nova kratkotrajna kišna epizoda dolazi već u noći na četvrtak, kada opet ponegdje može biti obilnije oborine i grmljavine. U petak pak stabilnije i sunčanije.

I na kopnu srijeda najsunčanija, uz najhladnije jutro. Prvi dio četvrtka većinom oblačan s kišom, mjestimice i susnježicom i snijegom. Popodne prestanak oborine, pa će petak uz sunčana razdoblja biti uglavnom suh.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!