U subotu pretežno sunčano i toplije, ali ujutro svježe, na kopnu maglovito

02.09.2022.

16:38

Autor: Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Vikend će početi svježim jutrom, ponegdje u unutrašnjosti i maglovitim, a danju će uz sunčano vrijeme temperatura porasti na oko 25 °C, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije i do 29 °C.

Nedjelja pak promjenjivija i oblačnija, mjestimice s kratkotrajnom kišom, na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom.

U novome tjednu još malo toplije, te do srijede većinom suho i sunčano, no ujutro ponegdje u kopnenom području magla. U četvrtak u zapadnim predjelima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu raste vjerojatnost za kišu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu pretežno sunčano i toplije, ali ujutro svježe, na kopnu maglovito

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Subota će na istoku Hrvatske početi uz svježe, mjestimice i maglovito jutro. Danju će prevladavati sunčano, popodne ponegdje uz umjerenu naoblaku i najvišu temperaturu zraka do 26 °C.

Podjednaka dnevna temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj. Sunčanih sati bit će mnogo, no ujutro mjestimice i magle jer će umjeren južni vjetar puhati ponegdje tek poslijepodne. Jutro razmjerno svježe uz temperaturu zraka od 9 do 12 °C.

Najsvježije jutro u gorju, a po kotlinama često i maglovito. Na sjevernome Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj prijepodne će proteći uz sunčano vrijeme, a popodne i osobito navečer oblaka će biti sve više, pa su ponajprije u Istri već mogući i lokalni pljuskovi. Popodneva temperatura od 22 °C u gorju do 27 °C na moru.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vrlo toplo, uz temperaturu zraka uglavnom između 27 i 29 °C. No prema večeri sa sjevera porast naoblake. Popodne će prolazno puhati umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, prema otvorenome moru i sjeverozapadnjak, a more uglavnom malo valovito.

I na jugu Hrvatske će ponegdje biti umjerenog jugozapadnog i sjeverozapadnog vjetra, a dan obilovati suncem te će dnevna temperatura porasti do 28 °C. Jutarnja pak od 19 do 22 °C, samo u zaobalju malo niža."

U nedjelju promjenjivije pa stabilnije i toplije

"Nedjelja na Jadranu oblačnija i promjenjivija, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu, osobito na sjevernome dijelu. Početkom novog radnog tjedna većinom bez oborine, štoviše sunčano, uz još malo višu dnevnu temperaturu zraka, pa će u ponekim mjestima opet biti i vruće.

I na kopnu će od ponedjeljka toplije, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, no ujutro će biti magle, osobito po kotlinama i uz rijeke. Nedjelja pak promjenjiva, mjestimice uz kišu, a lokalno može i zagrmjeti, posebice u gorju.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!