U nedjelju povremena kiša, ponegdje i obilnija, jugo pa bura

13.11.2021.

17:52

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"Pred nama su u kopnenom području većinom oblačni i tmurni jesenski dani. Povremeno će padati kiša, u nedjelju vjerojatno gotovo posvuda, dok će u novome tjednu sve do četvrtka ipak biti češća u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Potkraj tjedna raste vjerojatnost za više sunčanih razdoblja. Temperatura se neće znatnije mijenjati ni na kopnu, ni na moru, gdje će biti promjenjivo i vrlo nestabilno, lokalno uz pljuskove s grmljavinom, pa i obilniju kišu, osobito potkraj srijede i u prvom dijelu četvrtka. Bit će i razmjerno vjetrovito uz većinom umjereno do jako jugo, a ponajprije na sjevernom Jadranu i buru, podno Velebita s olujnim udarima.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremaila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju pak emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala te najavila prilično rijedan događaj:

"Dakle, kao što nije bilo ni ove subote - na Svjetski dan dobrote - vrijeme mnogima neće biti osobito dobro ni sljedećih dana. Srećom, neće biti klimatskih ekstrema, o kojima će se, kao i o stanju klime u svijetu - govoriti ne samo u očekivanim "produžecima" klimatske konferencije u Glasgowu, nego i u "Nedjeljom u 2"."


U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koja za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona:

U nedjelju povremena kiša, osobito dopodne, jugo pa bura

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U prvom dijelu nedjelje na istoku Hrvatske pretežno oblačno, povremeno uz kišu. Popodne prestanak kiše, a vjerojatna su i sunčana razdoblja, osobito na krajnjem istoku. S jutarnjih od 5 do 7 °C, temperatura će danju porasti do 12 °C uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočni vjetar puhat će i mjestimice u oblačnoj središnjoj Hrvatskoj. Kiša će biti češća u noći i ujutro, i to ponajprije u južnijim predjelima. Temperatura zraka uglavnom između 6 i 10 °C.

Oblačno uz kišu bit će i u gorskoj Hrvatskoj, dok u Istri i Hrvatskome primorju promjenjivo, danju sa sunčanim razdobljima, a mjestimična kiša padat će ponajprije u u noći i prijepodne. U gorju povremeno umjeren sjeveroistočnjak, a na moru će jugo prema večeri okrenuti na buru, podno Velebita i s olujnim udarima.

U Dalmaciji će se pak do kraja dana zadržati uglavnom umjereno jugo. Bit će promjenljivo s kišom, osobito u noći i ujutro, dok je od sredine dana kiša moguća ponajprije na otocima i prema otvorenome moru, koje će biti većinom umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 10 °C u unutrašnjosti do 15 °C na obali, a popodnevna do 18 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, no u noći i ujutro lokalno je moguća i obilnija kiša praćena grmljavinom. Puhat će umjereno, osobito prema otvorenome moru i jako jugo."

I u novome tjednu promjenjivo

"Novi tjedan na Jadranu će biti promjenjiv i vrlo nestabilan, mjestimice uz kišu, lokalno moguće i izraženije pljuskove s grmljavinom, osobito u srijedu. Umjerena, ponajprije podno Velebita i jaka bura, u utorak će u Dalmaciji okrenuti na jugo, koje će se u srijedu proširiti i na veći dio sjevernog Jadrana.

Na kopnu većinom oblačno, ujutro mjestimice i maglovito te tmurno, osobito u utorak i srijedu, kada će i kiša biti češća. Kraća sunčana razdoblja najvjerojatnija su u ponedjeljak, tijekom kojeg će u većini kopnenih krajeva oborina izostati.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!