U srijedu južina i zatopljenje, te još većinom suho i sunčano

08.11.2022.

18:52

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"I u srijedu će biti dosta sunčanog vremena, popodne i neuobičajene topline, ali ujutro ponegdje i magle, zatim na riječkome području i u Gorskom kotaru moguće i malo kiše.

U četvrtak posvuda oblačnije, u većini krajeva uz povremenu kišu, koja na sjevernom dijelu Jadrana može biti i obilna. Nakon jugozapadnjaka i juga zapuhat će ponegdje jaka bura s olujnim udarima, u unutrašnjosti umjeren sjeveroistočnjak s kojim će i osvježiti.

Već od petka opet stabilnije, no u kopnenom području uz čestu maglu i niske oblake koji će mjestimice vjerojatno biti i dugotrajni. Na Jadranu više sunčanog vremena, a u subotu će i bura postupno slabjeti.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" na zanimljiv je način najavila spojila meteorologiju i "Vijesti iz kulture":


"Želite li osim vremenske prognoze za sljedeće dane saznati još ponešto o meteorologiji - posjetite Interliber i kupite neku od mnogobrojnih knjiga o toj znanosti. Nažalost, sve neće biti na raspolaganju, ali hoće barem neke. Naravno, detaljnije o Interliberu pogledajte uskoro u Vijestima iz kulture."

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu južina i zatopljenje, te još većinom suho i sunčano

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U srijedu će na istoku Hrvatske danju biti iznadprosječno toplo - najviša temperatura 18 ili 19 °C. No jutro svježe, ponegdje i maglovito, osobito uz rijeke, gdje bi se magla mogla i dulje zadržati.

Mjestimične jutarnje magle bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Danju će pak prevladavati sunčano i neuobičajeno toplo za ovo doba godine, pa bi ponegdje moglo biti i 20 °C. Puhat će umjeren jugozapadnjak, mjestimice na sjeveru zemlje i u gorju s jakim, moguće i olujnim udarima.

Najoblačnije će biti u Gorskome kotaru gdje već može pasti i malo kiše, a po kotlinama Like ujutro je vjerojatna magla. Malo kiše može pasti i na širem riječkom području, a drugdje na sjevernom Jadranu uglavnom sunčano. Zapuhat će jugo, umjereno, popodne mjestimice i jako pa će i more biti umjereno valovito.

Manje valovito uz slabije jugo bit će u sunčanoj Dalmaciji. Jutro u unutrašnjosti svježe, a na obali najniža temperatura između 11 i 14 °C. Danju ugodno toplo uz najvišu temperaturu oko 20 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano, samo povremeno uz umjerenu naoblaku. Uz obalu vjetar uglavnom slab, a na otocima i prema otvorenom moru do umjereno jugo."

U četvrtak ponegdje kiša pa stabilnije

"Umjerenog juga u Dalmaciji bit će i u četvrtak, ali na sjeveru Jadrana će već okrenuti na jaku buru s olujnim udarima koja će se u petak proširiti duž cijele obale. U četvrtak će jače naoblačenje s kišom zahvatiti ponajprije sjeverni Jadran i sjevernu Dalmaciju, gdje može biti i obilnije oborine. No već od petka stabilnije, a za vikend će i bura oslabjeti.

I na kopnu četvrtak oblačniji i kišovitiji. U petak je malo kiše moguće još samo na istoku, no opet raste vjerojatnost za niske oblake i maglu, koja osobito za vikend ponegdje može biti i dugotrajna.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza, koju je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!