U utorak nestabilno, ponegdje kiša, na moru manje vruće, jaka bura

08.08.2022.

20:17

Autor: Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Pred nama je manje vruć tjedan. Štoviše, u većini unutrašnjosti temperatura zraka neće prelaziti 30 °C. Osvježenje će pružati i često umjeren sjeveroistočni vjetar, na Jadranu sjeverozapadni i bura, koja će do četvrtka mjestimice biti jaka, a osobito podno Velebita, moguće i Biokova na udare i olujna. Uz sve to, bit će i razmjerno nestabilno, posebice u utorak uz mjestimičnu kišu, koja je lokalno moguća i u srijedu te opet u dane vikenda. Ponegdje će biti i pljuskova praćenih grmljavinom.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak nestabilno, ponegdje kiša, na moru manje vruće, jaka bura

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U utorak će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno, mjestimice uz kišu, no uglavnom u malim količinama. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a najviša temperatura bit će 25 ili 26 °C.

Malo kiše u noći i ujutro može biti i u središnjoj Hrvatskoj, lokalno i grmljavine. Od sredine dana oblaka sve manje pa će popodnevna temperatura porasti do 27 °C. Vjetar mjestimice umjeren sjevernih smjerova.

Najvjetrovitije bit će na zapadu, osobito podno Velebita uz jaku na udare i olujnu buru, a posebice u Velebitskom kanalu i valovito more. Lokalno povećene naoblake može biti u gorju, a na sjevernom Jadranu većinom sunčano, uz i dalje toplu noć i vruć dan, a dnevna temperatura u gorju će biti oko 24 °C.

U Dalmaciji će i dalje biti na snazi upozorenje na vrućinu, no bit će nestabilno, poslijepodne uz lokalne pljuskove s grmljavinom, vjerojatnije u unutrašnjosti. Puhat će umjerena, u sjevernim predjelima i jaka bura, a prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Bura će pak prema kraju dana posvuda jačati.

Jake bure na jugu Hrvatske bit će tek u noći na srijedu, a danju uglavnom umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. I nestabilno, pa su popodne mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Danju manje vruće nego prošlih dana - najviša temperatura do 32 °C."

I dalje nestabilno, na Jadranu i manje vruće, uz buru

"Vrućina će idućih dana na Jadranu još malo popustiti. Bit će većinom sunčano, ali ne i posve stabilno, poneki lokalni pljusak moguć je u srijedu na jugu, a u petak na sjeveru. U noći i ujutro puhat će umjerena, još u srijedu mjestimice i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, a popodne sjeverozapadnjak.

Na kopnu danju neće biti vruće, a povremeno će puhati umjeren vjetar sjevernih smjerova. Lokalno i dalje mogući pljuskovi, u srijedu ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije, a u petak na sjeverozapadu zemlje.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!