I u petak razmjerno svježe, česta kiša, jaka i olujna bura

07.10.2021.

16:20

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

Promjena vremena, prognozirano, donijela je mjestimice obilnu kišu, ponegdje čak i u samo 2-3 dana prosječnu količinu za cijeli listopad, pa i više. I pritom često jak i olujan vjetar, na Jadranu ponegdje i s orkanskim udarima, te osjetan pad poslijepodnevne temperature zraka.

Za mnoge malo povoljnije, ali i dalje razmjerno nepovoljno vrijeme bit će i sljedećih dana. Kiša će vjerojatno najčešća biti u petak, a za vikend će povremeno padati u malim količinama uglavnom u istočnim i južnim krajevima, te u gorju.

Bura će slabjeti, ali će sve do nedjelje na Jadranu biti ograničenja u prometu, osobito podno Velebita.

Unatoč sunčanih satima - kojih će biti više na Jadranu nego na kopnu - dnevna temperatura uglavnom će se malo mijenjati, a noćna i jutarnja bit će u padu, osobito u unutrašnjosti, gdje je mjestimičan slab mraz u gorju moguć već za vikend, te još vjerojatniji početkom sljedećega tjedna.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i:

I u petak razmjerno svježe, česta kiša, jaka i olujna bura

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U petak će na sjevernom Jadranu zbog jake bure, pod Velebitom i s olujnim udarima, u noći i prijepodne lokalno i orkanskima, osim u cestovnom i dalje biti problema i u pomorskom prometu jer će i more biti valovito i jače valovito. Ali kiše će biti manje, uz promjenjivu naoblaku najvjerojatnija je na širem riječkom području u prvom dijelu dana. U gorju oblačno uz kišu, mjestimice moguće i obilniju.

U noći kiše može još biti i ponegdje u Dalmaciji, no danju uglavnom bez oborine. Izmjenjivat će se oblačna i kraća sunčana razdoblja, a od jutarnjih između 11 i 15 °C, temperatura će danju porasti na vrijednosti od 16 °C u unutrašnjosti do 22 °C na ponekim otocima. Puhat će umjerena do jaka bura, mjestimice i s olujnim udarima, osobito u sjevernijim krajevima.

Na jugu Hrvatske vrlo jakog vjetra bit će uglavnom prema otvorenome moru. Bit će promjenjivo i nestabilno uz mjestimičnu kišu ponajprije u noći i ujutro. Jutarnja temperatura od 14 do 16 °C, a popodnevna oko 20 °C.

U istočnoj Hrvatskoj vjetar će oslabjeti, no zadržat će se oblačno, povremeno uz kišu. Temperatura se neće znatnije mijenjati, bit će od 10 do 13 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također oblaka biti mnogo, uz uglavnom umjeren sjeveroistočnjak. Povremeno će padati i kiša, ponajprije u prvom dijelu dana."

Sljedećih dana promjenjivo

"Tijekom vikenda i u ponedjeljak na kopnu promjenjivo te i dalje nestabilno, a kiše će biti uglavnom na istoku i u gorju. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i s jakim udarima, a temperatura zraka u padu.

Na Jadranu će dodatnom osjetu svježine i dalje pridonositi jaka bura, na udare ponegdje i olujna, koja će slabjeti u ponedjeljak. Bit će stabilnije i sunčanije, a malo kiše tijekom vikenda je moguće samo ponegdje u Dalmaciji.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!