U nedjelju toplije, uz južinu, na zapadu ponegdje i kišu

02.10.2021.

15:48

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"Nedjelju i početak sljedećega tjedna obilježit će iznadprosječna dnevna toplina, uz često umjeren jugozapadni vjetar u unutrašnjosti te umjereno i jako jugo na Jadranu. Pritom će u nedjelju i ponedjeljak više oblaka, ponegdje i malo kiše, biti na sjevernom Jadranu, te u unutrašnjosti Istre i gorju.

U utorak oborine su vjerojatne i u unutrašnjosti Dalmacije, a sredinom tjedna jače naoblačenje praćeno kišom zahvatit će cijelu zemlju. Na Jadranu su mjestimice mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će bura, uz koju će temperatura biti u padu."
, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" najavila je i zanimljiv dokumentarni film koji se može vidjeti na HRTi platformi.


U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a pripremio za emisiju "Istrage prometnih nesreća":

A i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i:

U nedjelju toplije, uz južinu, na zapadu ponegdje i kišu

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U nedjelju na istoku Hrvatske jutro razmjerno svježe, ponegdje uz rijeke i maglovito. Danju većinom sunčano i ugodno toplo, uz mjestimice umjeren jugoistočni vjetar. Najviša temperatura zraka između 23 i 25 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj. Zapuhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar, na sjeveru ponegdje i s jakim udarima. Prevladavat će sunčano, a ujutro je u južnijim krajevima moguća kratkotrajna magla.

Magle može biti i ponegdje u gorskim kotlinama. Na sjevernome Jadranu i u Gorskome kotaru nedjelja najoblačnija, mjestimice i uz malo kiše. U gorju će puhati umjeren jugozapadnjak, ponegdje s jakim udarima, a na moru umjereno do jako jugo.

Jugo će jačati i u Dalmaciji pa će more biti umjereno valovito, prema večeri i valovito. Uz većinom sunčano vrijeme, najviša dnevna temperatura zraka bit će od 25 do 27 °C.

Ponegdje na jugu Hrvatske u zaobalju moguće i 28 °C, uz obilje sunčanog vremena. Duž obale će još prijepodne jugo biti uglavnom slabo, a u drugom dijelu dana postupno će jačati."

Početkom tjedna južina te sve češća kiša

"I početkom idućeg tjedna na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, u utorak mjestimice i vrlo jako. U ponedjeljak na sjeveru više oblaka, ponegdje i kiša, a od utorka posvuda oblačnije i nestabilnije, uz povremene oborine, sredinom tjedna moguće i obilnije.

I na kopnu će još u ponedjeljak biti uglavnom sunčano i suho, u utorak postupno dolazi sve više oblaka, uz kišu ne samo u gorju i unutrašnjosti Istre, nego i Dalmacije, a u srijedu će jače naoblačenje uz kišu zahvatiti cijelu unutrašnjost.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!