18:54 / 29.09.2021.

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

U četvrtak gdjegod kiša pa sunčanije, ali većinom i svježije, uz buru

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"Nastavlja se izmjena sunčanih i oblačnih razdoblja, a kiša će biti najčešća potkraj srijede i u prvom dijelu četvrtka, osobito na kopnu, dok će na Jadranu puhati bura, pod Velebitom i s olujnim udarima.

U petak i subotu stabilnije i sunčanije, ali na kopnu uz svježija i maglovito jutra. Od nedjelje kiša je moguća ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će biti i najoblačnije. S jugozapadnjakom te na moru umjerenim i jakim jugom temperatura će opet rasti.
", sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" još sažetije je zaključila:

"Nakon promjenljivijeg i svježijeg četvrtka, opet kraće stabilnije razdoblje i porast dnevne temperature, osobito za vikend, tijekom kojega će sunčanija subota mnogima vjerojatno ipak biti povoljnija od oblačnije, vjetrovitije, toplije i ne posvuda suhe nedjelje."

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U četvrtak najprije ponegdje kiša pa sunčanije, ali većinom i svježije, uz buru

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U četvrtak će na istoku Hrvatske danju biti svježije nego u srijedu, uz temperaturu između 16 i 18 °C i povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Kiša će biti češća u prvom dijelu dana, a u zapadnijim predjelima popodne će se naoblaka smanjivati.

U središnjoj Hrvatskoj također oblačnije, danju svježije i razmjerno vjetrovito, uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Kiše će biti ponajprije u noći i ujutro, a od sredine dana sa sjevera će se razvedravati.

I na zapadu zemlje više oblaka u prvom dijelu dana, mjestimice uz mogućnost za kišu, lokalno i poneki pljusak. Popodne će uz obalu sjevernog Jadrana i u Istri prevladavati sunčano, a i u gorju će prema večeri biti sve manje oblaka. Bit će vjetrovito, uz umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, na Jadranu buru, mjestimice i s olujnim udarima, te umjereno valovito i valovito more.

Jaka bura s olujnim udarima puhat će i u sjevernoj Dalmaciji, dok će južnije ipak biti slabija. Neće biti posve stabilno, pri čemu je poneki lokalni pljusak vjerojatniji u unutrašnjosti u popodnevnim satima. Uz sunčana razdoblja dnevna temperatura od 23 do 27 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako razmjerno toplo. Umjerena bura zapuhat će poslijepodne i navečer, a u drugom dijelu dana raste i vjerojatnost za poneki lokalni pljusak praćen grmljavinom, osobito u Konavlima."

Slijede stabilniji dani, pa od nedjelje opet promjenjiviji, uz južinu i topliji

"U petak i subotu stabilnije i većinom sunčano. Bura će na Jadranu oslabjeti, no u nedjelju će zapuhati umjereno do jako jugo s kojim opet dolazi više oblaka, osobito na sjeverni Jadran, gdje je mjestimice moguća i kiša.

I na kopnu će do subote prevladavati sunčano, no ujutro i u dijelu prijepodneva mjestimice uz maglu, pa budite oprezni u prometu. U nedjelju će zapuhati jugozapadnjak, dnevna će temperatura osjetno porasti, a u gorju može pasti i malo kiše.", prognozirala je za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!