U srijedu pretežno sunčano i danju mnogima ugodno toplo, ali ujutro razmjerno svježe

25.05.2021.

20:11

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HRT / HRT

"Napokon mogu najaviti jedan posvuda većinom sunčan dan, i nakon razmjerno svježeg jutra - danju ugodno topao. Stoga će srijeda biti kao stvorena za šetnje i boravak u prirodi, primjerice u botaničkim vrtovima, kojima je posvećen ovaj tjedan.", prognozirala je i komentirala u HRT-ovoj emisiji "Vrijeme" dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a, a i savjetovala: "Ipak, ne zaboravite na zaštitu od sunca jer će UV indeks - mjera jakosti Sunčeva zračenja biti visok, ponegdje i vrlo visok. Biometeorološke prilike razmjerno povoljne pa bi vremenski uvjeti trebali pozitivno utjecati na raspoloženje.

I u nastavku tjedna prevladavat će sunčano, ali ne posve stabilno. Nova kraća kišna epizoda stiže nam u noći na petak, tijekom kojeg će se razvedriti, ali uz promjenjivu naoblaku kiša mjestimice može pasti i za vikend te početkom novog tjedna, osobito u unutrašnjosti. Na Jadranu nekima može smetati i povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar i bura, koja će na već poznatim dionicama od petka povremeno biti i jaka.

Temperatura zraka manje će se mijenjati u usporedbi s prošlim danima, pri čemu će danju mnogima biti ugodno toplo. No, i dalje će se mnogi na kopnu pitati kada će završiti sezona grijanja. Iako slijede sunčaniji dani - jutra će biti prilično svježa te će i dalje, barem ujutro, dobro doći topli radijatori, a i slojevita odjeća.", prognozirala je i komentirala za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U srijedu pretežno sunčano

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčanog vremena biti u izobilju. Danju ugodno toplo uz temperaturu od 20 do 23 °C, ali ujutro razmjerno svježe, 7 ili 8 °C.

Podjednako razmjerno svježe jutro bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a danju će uz većinom sunčano vrijeme temperatura porasti na 20-tak °C. Vjetar uglavnom slab.

U gorju će puhati ponegdje i umjeren sjeveroistočni, a duž obale sjevernog Jadrana u noći i ujutro umjerena bura, pod Velebitom prolazno i jaka, danju pak sjeverozapadni vjetar. Uglavnom sunčano, ponegdje i bez oblačka bit će na moru, a u gorju će povremeno biti umjerene naoblake. I pritom u gorju prilično svježe jutro uz temperaturu između 3 i 7 °C, a dnevna temperatura od 17 °C u Gorskom kotaru do 22 °C na sjevernom Jadranu.

Viša i jutarnja i dnevna temperatura bit će u Dalmaciji, gdje će sunce tek nakratko i mjestimice prikrivati oblaci. U noći će duž obale puhati slaba do umjerena bura, a danju zapadni i sjeverozapadni vjetar, prema otvorenome ponegdje i jak. Stoga će more biti malo do umjereno valovito.

I na jugu Hrvatske podjednake vremenske prilike - uglavnom sunčano uz dnevnu temperaturu između 23 i 26 °C te većinom umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar."

U nastavku tjedna sunčanije, ali ne posvuda stabilno


"I idućih dana na obali i otocima moći će se uživati u većinom sunčanom vremenu, no neće biti baš posve stabilno. Vrlo mala vjerojatnost za pokoji lokalni pljusak postoji u petak na jugu, a u subotu je mjestimična kiša malo vjerojatnija na sjeveru, osobito u Istri. Od petka će pod Velebitom povremeno biti olujnih udara bure.

Na kopnu potpune stabilazacije za sada nema - izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Pokoji lokalni pljusak u četvrtak je moguć ponajprije u gorju, a nova kraća kišna epizoda dolazi u noći na petak. Tijekom vikenda uz promjenjivu naoblaku također je mjestimice moguća kiša, još vjerojatnije pokoji popodnevni pljusak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!