U nedjelju promjenjivo, ponegdje uz kišu, na Jadranu jugo

22.05.2021.

17:53

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HRT / HRT

Kao da želi proslaviti subotnji Međunarodni dan bioraznolikosti i povodom hrvatskog Dana zaštite prirode dodatno je uljepšati - i vrijeme je tijekom subote bilo raznoliko - ponegdje sunčano, ali mjestimice i znatno oblačnije, pa i uz kišu. Podjednako će meteorološkim elementima bogato biti i sljedećih dana, pri čemu od nedjelje do utorka uz čestu kišu, uglavnom u obliku lokalnih pljuskova, koje može pratiti i grmljavina, i to osobito u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, dok će u južnijim hrvatskim krajevima prevladavati suho, uz više sunčana vremena.

Pritom će u većini unutrašnjosti biti manje vjetrovito nego u subotu, dok će na Jadranu još puhati često umjereno, povremenoi jako jugo, osobito u prvom dijelu nedjelje, na jugu još i u utorak, a na sjevernom dijelu od ponedjeljka većinom bura i tramontana.

Zbog svega toga, a povodom nedjeljnog Svjetskog dana kornjača, dr. sc. Petra Mikuš Jurković "idejovito" je završila emisiju "Vrijeme" na HTV1 u 20 sati: "Promjene vremenskih prilika u našoj zemlji, za razliku od kornjača - nikako neće biti spore. Baš naprotiv, svakodnevno će se izmjenjivati sunčana, oblačna i kišna razdoblja, a mnogi će osjetiti i promjene u tlaku - ipak je proljeće promjenjivo godišnje doba."


U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U nedjelju promjenjivo, ponegdje uz kišu, na Jadranu jugo

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "I u nedjelju će se na istoku Hrvatske izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, a kiša je moguća tek mjestimice, i to ponajprije u zapadnijim krajevima. Dnevna temperatura od 20 do 23 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju svježije, a razlog je oblačnije vrijeme i češća kiša, lokalno vjerojatno grmljavina. Većinom umjeren jugozapadnjak prema večeri okrenut će na sjeverni vjetar.

U gorju će umjeren jugozapadnjak, u prvom dijelu dana još ponegdje i s jakim udarima popodne oslabjeti, a i na sjevernom Jadranu će slabjeti jugo i južni vjetar. Danju će biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz kišu, koja ipak na nekim otocima i u dijelovima Like može i izostati. Temperatura zraka od 17 u gorju do 20 °C.

Toplije, sunčanije i uglavnom suho bit će u Dalmaciji. Uz lokalno više oblaka tek na sjevernom dijelu i u unutrašnjosti može pasti malo kiše. Bit će razmjerno vjetrovito uz umjereno do jako jugo te umjereno valovito i valovito more. Jugo će ipak u drugom dijelu dana slabjeti, a more se prema večeri smirivati.

I na jugu Hrvatske moći će se uživati u prevladavajuće sunčanom proljetnom danu, no nekima bi još u prvom dijelu dana moglo smetati umjereno jako jugo. Jutarnja temperatura bit će od 13 °C u zaobalju do 17 °C na obali i otocima, a dnevna između 22 i 25 °C."

I početkom novog tjedna promjenjivo

"I idućih dana u Dalmaciji će biti većinom sunčano i suho, uz mogućnost za tek pokoji pljusak na sjevernom dijelu u ponedjeljak. U Istri i Hrvatskome primorju oblačnije i kišovitije, osobito u ponedjeljak, a predah od kiše donosi srijeda. Jugo će u utorak posvuda okrenuti na sjeverozapadnjak, ponegdje uz obalu i buru.

I na kopnu najviše sunčanog i suhog vremena bit će sredinom tjedna. Prije toga promjenjivo uz mjestimičnu kišu, češću u zapadnijim predjelima, osobito u svježiji ponedjeljak. Ponegdje na istoku kiša bi ipak mogla i izostati.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!