U srijedu promjenjivo, većinom i vjetrovito, te još razmjerno toplo

04.05.2021.

17:12

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HRT / HRT

"Nakon prolazno stabilnog utorka slijedi opet promjenjiviji dio tjedna. Povremeno će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, i to osobito u noći sa srijede na četvrtak te u petak popodne. Bit će i razmjerno vjetrovito, uz umjeren, povremeno i jak jugozapadnjak, osobito u gorju i s olujnim udarima, a na Jadranu će biti i južnog vjetra i juga.

No za vikend i početkom novoga tjedna sunčana i stabilna vremenska slika i na kopnu i na moru, gdje će u u prvom dijelu subote ipak podno Velebita vrlo vjerojatno probleme u prometu stvarati jaka bura
.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati nakon dugo vremena opet pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

U srijedu promjenjivo, ali i razmjerno vjetrovito, većinom i razmjerno toplo

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Srijeda će opet biti promjenljiviji dan, ali u istočnoj Hrvatskoj kiša je mjestimice moguća tek navečer, i to u zapadnijim predjelima. Danju djelomice sunčano i ugodno toplo, uz najvišu temperaturu između 20 i 23 °C. Puhat će umjeren jugozapadnjak, mjestimice i s jakim udarima.

U središnjoj Hrvatskoj još vjetrovitije, ponegdje i uz olujne udare. Danju djelomice sunčano, a tek prema večeri naoblačenje sa sjevera koje će donijeti i mjestimičnu kišu. Najviša dnevna temperatura oko 20 °C, a jutarnja oko 10 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu promjenjive naoblake bit će tijekom cijelog dana, a mjestimice je moguća i kiša u malim količinama. Bit će razmjerno vjetrovito, uz umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, u gorju i s olujnim udarima.

U Dalmaciji malo slabiji vjetar, južni i jugo, a more malo do umjereno valovito. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a samo lokalno će pasti i malo kiše, najčešće navečer i u noći na četvrtak. Najviša dnevna temperatura zraka 20 ili 21 °C.

Podjednaka i na jugu Hrvatske, gdje će također biti i duljih sunčanih razdoblja. Ipak, mjestimice uz jači razvoj oblaka može pasti i malo kiše, uglavnom poslijepodne i navečer. Puhat će većinom umjeren južni vjetar i jugo."

Do vikenda promjenjivo, na kopnu i svježije

"Promjenljivo i nestabilno vrijeme zadržat će se do petka. Uz izmjenu oblaka i sunca, lokalno može pasti i malo kiše. U petak popodne kiša će na Jadranu biti najčešća, mjestimice i u obliku pljuskova s grmljavinom. Navečer će pak zapuhati jaka bura, pod Velebitom i s olujnim udarima te najaviti sunčan i stabilan vikend.

I na kopnu radni dio tjedna promjenjivi, uz više oblaka i mjestimično malo kiše, glavninom u noći na četvrak te u petak popodne, kada može i zagrmjeti. Jugozapadnjak će u petak popodne okretati na sjeverni vjetar, pa će se osim vremenskih - i biometeorološke prilike za vikend poboljšati.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Galerija
peludna prognoza NZJZ-a, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!