U srijedu uglavnom suho, sunčano i vruće

27.07.2021.

19:56

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HRT / HRT

"Još jedan toplinski val donosi temperaturu zraka ponegdje i višu od 35 °C, a i noću mnogi neće pronaći potrebno osvježenje jer će rijetko biti ispod 20 °C. Posebno će neugodno biti u urbanim središtima. Blagi pad temperature vjerojatan je tijekom vikenda, kada raste i vjerojatnost za mjestimičnu kišu, koja je na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak moguća uglavnom na sjevernom dijelu.

No, do petka će biti većinom sunčano, u mnogim krajevima gotovo i bez oblačka, osobito na Jadranu. Takvi vremenski uvjeti mnoge će mamiti na plaže, no ne zaboravite se zaštititi od sunca i vrućine koja može biti opasna za zdravlje.", prognozirala je i savjetovala za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

U srijedu uglavnom suho, sunčano i vruće

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Srijeda će na istoku Hrvatske biti većinom sunčana, uz i dalje zamućenu atmosferu. Jutro toplo, od 19 do 22 °C; danju često vrlo vruće, zbog čega i dalje postoji upozorenje na vrućinu.

Vruće i vrlo vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj, pri čemu će i dalje sunce djelomice prikrivati oblaci i saharski pijesak. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, popodne u višim predjelima samo mjestimice s jakim udarima.

Ponegdje u gorju i na sjevernom Jadranu će biti promjenjive naoblake, a malo kiše u popodnevnim satima može pasti na širem riječkom području, u unutrašnjosti Istre te u Gorskome kotaru. Temperatura se mjestimice na sjevernome Jadranu noću neće spustiti ispod 25 °C, a dnevna će porasti do 33 °C; niža od od 30 °C bit će samo ponegdje u gorju.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će u unutrašnjosti Dalmacije, čak do 37 °C, uz obalu uglavnom između 32 i 35 °C. Noću će također često biti vrlo toplo, zbog čega je za Dalmaciju na snazi i visoka opasnost od toplinskog vala. Blago osvježenje danju bi mogao donositi do umjeren vjetar s mora ili ga možete potražiti u mirnom do malo valovitom moru čija je temperatura oko 25 °C. I na sunčanom jugu Hrvatske temperatura zraka će biti iznad prosjeka za ovo doba godine - dnevna do 36 °C, jutarnja od 22 °C u zaobalju do čak 27 °C uz obalu."

Do vikenda često još toplije

"Idućih dana temperatura će na kopnu još malo rasti, a vrhunac toplinskog vala bit će u četvrtak i petak. Tijekom vikenda raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu pa će, posljedično, u subotu i temperatura zraka biti niža, ali samo za pokoji stupanj.

Na Jadranu se temperatura neće mnogo mijenjati, a toplinski val će vjerojatno trajati sve do kraja tjedna. Uz obilje sunca i većinom slab vjetar i more će se još malo ugrijati. Vremenski uvjeti pogoduju ljetnim aktivnostima i sezona godišnjih odmora je na vrhuncu. Stoga uživajte, ali imajte na umu upozorenja na vrućinu, koja može biti opasna za zdravlje. U hladu je ugodnije, potražite ga.", prognozirala je i savjetovala za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!