U petak opet oblačnije, kišovitije, svježije...

26.08.2021.

17:11

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HRT / HRT

"U noći na petak dolazi novo jače naoblačenje s mjestimičnom kišom, a mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. U subotu kiša će biti češća, lokalno i obilnija na istoku i Dalmaciji. Od nedjelje ipak sunčanije, ali i dalje nestabilno, uz najmanju vjerojatnost oborine u ponedjeljak.

Pritom na Jadranu ljubitelji ljeta, osim zbog povremene mjestimične kiše, neće biti zadovoljni ni temperaturom, koja će biti niža od prosječne za kraj kolovoza, a na sjevernome Jadranu ni jakom burom s olujnim udarima, osobito u subotu.
", sažeta je prognoza koju je za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a, a na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala:

"Sljedeći će dani temperaturom i promjenljivošću podsjećati na ranu jesen. A dugotrajnije stabilizacije za sada nema na vidiku."

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nautičarima i ostalima koji planiraju ploviti mogla bi biti zanimljiva i korisna i posebna prognoza koju je za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremio Ranko Ševeljević, dipl. ing., iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U petak opet oblačnije, kišovitije, svježije...

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U petak će na istoku Hrvatske oblaka biti mnogo, povremeno će padati kiša, lokalno moguće i obilnija. Popodne postupan prestanak oborine, sa sjevera i smanjenje naoblake. Bit će razmjerno svježe za doba godine, danju oko 20 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će kiša biti češća u prvom dijelu dana, pri čemu u noći može i zagrmjeti. Već prijepodne sa sjevera će započeti razvedravanje, pa će od sredine dana biti i duljih sunčanih razdoblja.

I na zapadu zemlje kiša će biti češća u noći i ujutro, na sjevernom Jadranu uz lokalno moguće izraženije pljuskove. Popodne sunčanije, osim u gorju, posebice u dijelovima Like, gdje će se oblaci zadržati i cijelog dana. U noći će pod Velebitom prolazno zapuhati i jaka bura s olujnim udarima, koja će danju oslabjeti.

U Dalmaciji također oblačnije i nestabilno, povremeno uz kišu, osobito u unutrašnjosti moguće i obilniju. Lokalno su vjerojatne i nevere, na moru i pijavice. Dnevna temperatura između 22 i 27 °C, jutro u unutrašnjosti razmjerno svježe, a uz obalu oko 20 °C.

I na jugu Hrvatske promjenjivo, uz lokalno moguće izraženije pljuskove, ali ipak ponegdje bi kiša mogla i izostati. Uz umjeren južni vjetar i jugo jutarnja temperatura oko 20 °C, a dnevna oko 27 °C."

I dalje promjenjivo, najkišovitije u subotu

"U Dalmaciji će i u subotu kiša biti česta, lokalno i obilna, uz grmljavinu, a na većinom suhom sjevernom Jadranu mjestimične probleme u prometu prouzročit će olujni udari bure. Od nedjelje mirnije i sunčanije, ali i dalje svježije za doba godine.

Subota na kopnu promjenjiva, povremeno uz kišu, lokalno i obilniju, osobito na istoku te u unutrašnjosti Dalmacije. U nedjelju više sunčanog vremena, no i dalje ne posve stabilno, popodne uz lokalne pljuskove. Najmanja vjerojatnost za kišu je u većinom sunčani ponedjeljak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!