U srijedu sunčanije, ali još ponegdje i kiša

17.08.2021.

17:54

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HRT / HRT

"Iako je blagdan Velike Gospe prošao - ljetu nije kraj, samo će biti ugodnije. Promjena vremena na kopnu je mnogima donijela željeno osvježenje, ali uskoro opet slijedi zatopljenje.

Mjestimična kiša, u Dalmaciji i poneki neverin, mogući su još u prvom dijelu srijede, tijekom koje će oblaka biti sve manje. I bura će slabjeti, ali će još mjestimice biti jaka, pod Velebitom na udare i olujna.

Od četvrtka većinom sunčano, na Jadranu i vedro, uz slabiji vjetar, te sredinom tjedna uz razmjerno svježa jutra, a prema vikendu temperatura će rasti i danju ponovno gotovo posvuda prelaziti 30 °C.
", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U srijedu sunčanije, ali još ponegdje i kiša

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U istočnoj Hrvatskoj će u prvom dijelu srijede biti oblačnije, a lokalno je moguća i koja kap kiše. Popodne sunčano uz dnevnu temperaturu do 25 °C i uglavnom slab vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj razmjerno svježe jutro, temperatura oko 14 °C, a ponegdje je moguća i magla. Danju sunca neće nedostajati, a bit će i ugodno toplo, oko 25 °C.

Najsvježije će biti u gorju, ujutro ponegdje uz maglu, a najvjetrovitije na sjevernome Jadranu, odnosno podno Velebita, gdje će umjerena do jaka bura imati i olujne udare. No, bura će poslijepodne slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Malo oblaka danju će biti u gorju, a gotovo nimalo na moru, uz dnevnu temperaturu između 27 i 29 °C.

Oko 30 °C danju će biti u Dalmaciji, gdje je još u noći i ujutro moguć poneki pljusak. Danju će prevladavati sunčano, uz umjerenu do jaku buru, na otocima i sjeverozapadnjak, te umjereno valovito more. U unutrašnjosti jutro će donijeti svježinu, a spavat će se lakše i uz obalu.

Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će također noću temperatura biti niža nego prethodnih dana. U prvom dijelu srijede je uz promjenjivu naoblaku još moguć poneki pljusak, posebice u noći, a popodne pretežno sunčano. Puhat će umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak."

Od četvrtka stabilnije, sunčanije i toplije

"Idućih dana na Jadranu pravi ljetni ugođaj - gotovo bez oblačka, a i jutarnja i dnevna temperatura opet će postupno rasti, na tek koji stupanj više od 30 °C, uz osvježavajući maestral. No noću će se gotovo posvuda spustiti ispod 25 °C.

I na kopnu stabilno i većinom sunčano, uz slab vjetar. Jutra će biti razmjerno svježa, najsvježije u četvrtak, a prema kraju tjedna ponovno će u većini unutrašnjosti biti vruće.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!