U subotu pretežno sunčano i vruće

17:18 / 13.08.2021.

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HRT / HRT

"Vikend će na kopnu proteći uz ljetnu žegu, a i na Jadranu treba izdržati još nekoliko neugodno vrućih dana i vrlo toplih noći, tijekom kojih i dalje treba upozoravati na vrućinu.

I dok će subota još biti stabilna, u nedjelju je već ponegdje u unutrašnjosti moguć i pokoji pljusak. Promjenu vremena u ponedjeljak će na Jadranu "najaviti" i jugo. Pljuskova će najprije biti na sjeveru, dok bi ponegdje na jugu opet mogli izostati.

Još nestabilnije, uz češću kišu i grmljavinu, bit će od utorka, kad će sa sjeveroistočnim vjetrom - na Jadranu i jakom burom - doći i svježiji zrak, te će završiti još jedan toplinski val koji može utjecati na zdravlje.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a, a na kraju dulje emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" još je i savjetovala:

"Iako će vjerojatno mnoge od vas sunčano vrijeme za vikend potaknuti na boravak na otvorenom, ne zanemarujte upozorenja na vrućinu koja nije nimalo bezazlena. Držite se hlada u kojemu je mnogo ugodnije."


U nastavku slijedi Petrina  detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U subotu pretežno sunčano i vruće

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U subotu na istoku Hrvatske vruće i pretežno sunčano uz slab vjetar i najvišu dnevnu temperaturu do 35 °C. Jutro će još ipak u većini krajeva donijeti svježinu jer će se temperatura spustiti ispod 20 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj sunce će mnogima neugodno ugrijati, bit će između 32 i 36 °C, koliko će najvjerojatnije biti na karlovačkom području. Uz slab vjetar i noću će mnogima, posebice u urbanim središtima, biti neugodno toplo.

Najsvježije će noću biti u gorju, oko 15 °C, a danju pretežno sunčano i vruće uz umjerenu, na uglavnom vedrom sjevernome Jadranu i veliku opasnost od toplinskog vala. Noć na obali često vrlo topla, a dnevna temperatura od 33 do 36 °C.

Podjednako vrlo topla noć i vruć dan bit će i na dalmatinskoj obali, a osim na vrućinu, zbog obilja vedrine pripazite i na štetno Sunčevo UV zračenje. U unutrašnjosti ipak će se temperatura mjestimice spustiti i do 16 °C, ali zato će danju biti najviše vruće, do 38 °C.

Podjednako i na jugu Hrvatske - pretežno vedro uz vrlo toplu noć i vruć dan tijekom kojeg će povremeno puhati do umjeren smorac. Pritom more uglavnom malo valovito temperature 26, 27 °C."

Od nedjelje sve nestabilnije, u početku još i vruće

"U nedjelju i ponedjeljak na Jadranu također sunčano i vruće, no početkom tjedna zapuhat će jugo i najaviti promjenu vremena koja stiže u utorak uz mjestimičnu kišu, pa i u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijima. Nakon juga, zbog kojeg će jutro u utorak biti još toplije, okrenut će na buru, najprije na sjevernome Jadranu.

Osjetno osvježenje u utorak dolazi i na kopno. Mjestimice će padati kiša, a lokalno je moguće i nevrijeme. Nedjelja i ponedjeljak također neće biti posve stabilni, ali će zasigurno biti pretežno sunčani i vrući.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!