I sljedećih dana većinom suho, sunčano i vruće

09.08.2021.

17:13

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HRT / HRT

"Idućih dana prevladavat će sunčano i vruće vrijeme, ali noću će većina u kopnenom području ipak moći odahnuti jer će temperatura zraka u mnogim mjestima biti ispod 20 °C. No, neće biti posve stabilno - lokalni pljuskovi su najrasprostranjeniji i najvjerojatniji u srijedu poslijepodne, kada će prolazno puhati i umjeren sjeverni vjetar.

Na Jadranu će ljubitelji ljeta uživati, dok će masline i druge poljoprivredne kulture i dalje vapiti za kišom. Naime, i ovaj tjedan bit će većinom sunčan, osobito u Dalmaciji i vedar. Noći će u mnogim mjestima biti vrlo tople, a dani posvuda vrući, zbog čega i dalje postoji upozorenje na veliku opasnost od vrućine i toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.
", prognozirala je i komentirala za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTpeludna prognoza NZJZ-a, Foto: HRT/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

I u utorak pretežno suho, sunčano i vruće

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U utorak će na istoku Hrvatske biti pretežno sunčano, uz najvišu temperaturu oko 32 °C i slab vjetar. Poslijepodne je uglavnom uz slavonsko gorje moguć tek kratkotrajni lokalni pljusak, a malo kiše može pasti i noću u Podunavlju.

Obilje sunčanog vremena bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz tek vrlo malu vjerojatno za poslijepodnevni ljetni pljusak. Jutarnja temperatura između 16 i 18 °C, a dnevna do 32 °C.

Ispod 30 °C mjerit će se samo mjestimice u pretežno sunčanoj gorskoj Hrvatskoj, gdje je poslijepodne moguć i pokoji pljuščić. Na sjevernome Jadranu sunčano i vruće, uz upozorenje na toplinski val. U noći i ujutro pod Velebitom će puhati mjestimice umjerena bura, a danju vjetar s mora.

Smorac će blago osvježenje nositi i duž većinom sunčane obale srednjeg Jadrana. Pritom će more biti uglavnom malo valovito, temperature 25, 26 °C - mnogima ugodno osvježenje od najviših dnevnih 32 do 36 °C. U unutrašnjosti Dalmacije noć će ponegdje donijeti svježinu, za razliku od obale, gdje će biti vrlo toplo.

Podjednako vrlo topla noć i vruć dan bit će i na jugu Hrvatske. Sunca neće nedostajati, a iako će ga povremeno skrivati oblaci, i dalje je potrebno zaštititi se od štetnog UV zračenja, čiji je stupanj opasnosti vrlo visok."

I idućih dana većinom vruće, ali posvuda ne i suho

"Vrlo visok UV indeks - mjera jakosti sunčeva zračenja - bit će na Jadranu i idućih dana - pretežno sunčanih i vrućih, tijekom kojih će na snazi biti i velika opasnost od toplinskog vala. Noću i ujutro uz obalu će puhati umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak.

Na kopnu će također prevladavati sunčano i vruće vrijeme, ali ne i posve stabilno. Najveća vjerojatnost za lokalne pljuskove je u srijedu poslijepodne, kada će prolazno zapuhati i umjeren sjeverni vjetar.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!