I dalje vruće, ponegdje čak kao rijetko kada u ovo doba godine

22.08.2023.

10:16

Autor: Zoran Vakula

najniža temperatura zraka na meteopostajama DHMZ-a

najniža temperatura zraka na meteopostajama DHMZ-a

Foto: DHMZ / HRT

Premda je mnogima već i odviše (ne)opravdano čestih razgovora o vremenu - i je li ili nije prije bilo toplije, hladnije, suše, kišovitije i vjetrovitije nego što je sada - evo još nekih meteozanimljivosti, zahvaljujući bogatoj bazi podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Nakon hladnog razdoblja na početku kolovoza, ponegdje čak i kao rijetko kojeg u tom dijelu godine, temperatura zraka njegove druge polovice pridonijet će ostvarenju dugoročnih prognoza te završnom pozitivnom odstupanju od prosječne ne samo srednje mjesečne temperature zraka, nego i srednje sezonske - nakon "normalnog" i "toplog" lipnja te "toplog" i "vrlo toplog" srpnja.

Nastavak toplinskog vala


Naravno, pritom se ostvaruju i kratkoročnije prognoze te upozorenja na toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Ove godine čak treći, u dijelu unutrašnjosti može se računati i četvrti, budući da je tijekom toplinskog vala u srpnju došlo do kratkoročnog prekida.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Vruća noć u Dubrovniku


Osim što je noć s ponedjeljka na utorak bila topla u nekim mjestima unutrašnjosti, što znači da se najniža temperatura zraka nije spuštala ispod 20 °C - na Jadranu je ponegdje bila i vrlo topla, s temperaturom zraka višom od 25 °C, a u Dubrovniku čak i vruća! Najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra na dubrovačkoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a bila je čak 30,5 °C!


Prema standardima klimatoških mjerenja vjerojatno će najniža dnevna temperatura zraka u klimatološkoj bazi podataka za 22. kolovoza 2023. biti malo niža, ali i dalje oko 30 °C, što se uistinu rijetko događa.


Naime, viša najniža dnevna temperatura zraka bila je samo 1. srpnja 1994. godine - 30,8 °C, zatim 6. kolovoza 2015. - 29,9 °C  te ove godine 21. kolovoza - 29,8 °C. Sljedeća na trenutačnom popisu najviših najnižih vrijednosti je također iz ove godine - 29,2 °C 18. srpnja.


Među prvih 5 - čak 3 ovogodišnje


Dakle, među prvih 5 najviših najnižih temperatura - čak 3 ovogodišnje! Srećom, barem su rekordi izostali. Oni apsolutni, a oni na pojedine dane u godini su se dogodili. Vjerojatno će i u nastavku ovog tjedna, tijekom kojeg će se nastaviti vrući dani i sve češće tople noći, pri čemu će diljem Hrvatske postojati opasnost od toplinskog vala - i to u većini unutrašnjosti prema trenutačnim procjenama umjerena, u unutrašnjosti Dalmacije i velika, a na Jadranu vrlo velika.


Potkraj tjedna promjena vremena


Za nadati se da će sljedećih dana izostati i rekordi u količini oborine, kojih smo ove godine već ponegdje imali, primjerice, u Omišlju i na Pargu. No, pljuskova i grmljavine će barem ponegdje gotovo sigurno biti potkraj ovoga tjedna i početkom sljedećega, a lokalno su u sjevernim kopnenim krajevima mogući već i u srijedu i četvrtak, o čemu detaljnije u emisijama "Vrijeme" nakon "Dnevnika 1" i "Dnevnika 3", te u vremenskim prognozama u "Regionalnom dnevniku" i "Dnevniku 2". Sljedećih dana bit će i pouzdanijih prognoza i upozorenja za opet moguća mjestimična olujna nevremena.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!