Neke srpanjske meteozanimljivosti i hoće li napokon "ljetne stabilnosti"

01.08.2023.

12:02

Autor: Zoran Vakula

odstupanje od prosječne temperature zraka i količine oborine za srpanj 2023.

odstupanje od prosječne temperature zraka i količine oborine za srpanj 2023.

Foto: HRT / -

I dok će mnogi, možda i većina, ovaj srpanj pamtiti po olujama i ponekom toplinskom valu, vjerojatno će biti znatno manje onih koji će misliti da je bio zamjetnije iznadprosječno topao!? A bio je! I pritom i suh, i ponegdje rekordno kišan!

Galerija
ukupna količina oborine u srpnju 2023., Foto: DHMZ/HRT
odstupanje temperature zraka od prosječne i ekstremne u srpnju u Splitu, Foto: HRT/-odstupanje temperature zraka od prosječne i ekstremne u srpnju u Zagrebu, Foto: HRT/-odstupanje od prosječne temperature zraka i količine oborine za srpanj 2023., Foto: HRT/-

Od blizu rekordne srpanjske suše u Splitu do rekordne kiše u Rijeci!?


Kao što je uobičajeno kod ljetnih lokalnih pljuskova, količina oborine bila je nejednoliko raspoređena. No, može se zaključiti kako je kišovitije bilo u zapadnim kopnenim krajevima i osobito na sjevernom Jadranu, dok je na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bilo najizraženijeg manjka oborine u odnosu na višegodišnje srednje vrijednosti.


Pritom valja istaknuti kako je prema trenutačno dostupnim podacima, koje još trebaju provjeriti klimatolozi DHMZ-a, u Rijeci ovo bio najkišovitiji srpanj od 1948. godine, od kada se obavljaju službena mjerenja na toj postaji DHMZ-a. Ukupna srpanjska količina oborine bila je 216,7 mm ili litara po četvornome metru, a dosadašnji rekord bio je iz srpnja 1960. godone - 201,3 mm.


Istodobno je na postaji Split Marjan tijekom srpnja izmjereno samo 2,5 mm oborine. Manje od toga od 1948. godine bilo je samo 5 puta u srpnju - najmanje 1993. i 2013. godine, samo 0,3 mm.


Srpanj među 10 najtoplijih, ponegdje čak i blizu rekordnog!


Premda je tijekom nedavnih najava vrućih dana i toplinskih valova koji mogu utjecati na zdravlje bilo komentara oblika: "Pa ljeto je, kad će biti vruće ako ne sada.", "Imali smo mi i većih vrućina - nije ovo ništa.", i sličnih - nadam se da će barem nekima biti zanimljivo znati kako je srednja srpanjska temperatura zraka u većini Hrvatske bila za 1 do 2 °C viša od prosjeka iz posljednjeg klimatološkog razdoblja od 1991. do 2020. godine. Naravno, službenu će ocjenu uskoro dati klimatolozi DHMZ-a. Srećom, ona neće biti rekordna, kao što se za ovaj srpanj procjenjuje na globalnom nivou.


No, iz prema trenutačno dostupnim podacima može se zaključiti kako je u Rijeci, primjerice, ovogodišnji srpanj bio 8. najtopliji u povijesti mjerenja na toj postaji, u zagrebačkom Maksimiru 7., na splitskom Marjanu i Osijeku 5., Dubrovniku i Gospiću 3., a na Zavižanu čak 2. - viša srednja srpanjska temperatura od ovogodišnjih 15,7 °C bila je samo 2015. godine - 16,3 °C.

odstupanje od prosječne temperature zraka i količine oborine za siječanj-srpanj 2023.

odstupanje od prosječne temperature zraka i količine oborine za siječanj-srpanj 2023.

Foto: HRT / -

U dosadašnjem dijelu 2023. "višak topline", većinom i oborine


Podjednako srpnju, i dosadašnji dio ove godine, razdoblje od 1. siječnja do 31. srpnja, u većini je Hrvatske bilo među 8 najtoplijih takvih razdoblja u znanoj nam povijesti službenih mjerenja. U Osijeku, gdje podaci postoje još od 1899. godine srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine čak je 2. najviša, odmah iza za to razdoblje rekordne 2007. godine.


Na 2. je mjestu i ukupna količina oborine dosadašnjeg dijela 2023. godine na postaji Zagreb Maksimir. Više od ovogodišnje 692 litre po četvornome metru u prvih 7 mjeseci bilo je samo 2014. godine. Inače, veća količina oborine od prosjeka od 1. siječnja 2023. zabilježena je u mnogim mjestima, osobito kontinentalnog područja, dok je na Jadranu pozitivno odstupanje manje, a u Dubrovniku čak postoji manji manjak u usporedbi s višegodišnjim srednjim vrijednostima.


Hoće li stabilnije vrijeme u kolovozu?


Danima se već najavljuje kako će početkom kolovoza biti promjenjivo 
vrijeme, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne za doba godine, a osobito tijekom prvog vikenda i osjetno nižom od uobičajene. Pljuskovi s grmljavinom bit će opet česti, i to već do kraja ovog utorka te posebice u noći na srijedu, pa ponovno najvjerojatnije u drugom dijelu petka i u subotu prijepodne. Ponegdje će opet biti i olujnog nevremena, i to ne samo u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, nego i u južnijim krajevima. Stoga bi valjalo pozornije pratiti svakodnevne vremenske prognoze i posebice upozorenja na opasne vremenske pojave stručnjaka DHMZ-a, koja su osim na njihovim mrežnim stranicama i u europskom MeteoAlarm sustavu - dostupna i na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, uključujući i aplikaciju HRT METEO, gdje su upozorenja vidljiva samo poneku minutu nakon što ih objavi službujući meteorolog u DHMZ-u. Prognoze za drugo i treće desetodnevlje kolovoza nisu još dovoljno pouzdane, ali može se primijetiti kako je sve veća vjerojatnost dugotrajnijeg razdoblja suhog, stabilnog i razmjerno toplog vremena ne samo na srednjem i južnom Jadranu, gdje ga je bilo i u srpnju, nego diljem Hrvatske i bliže okolice.


A jesen?


Ostvare li se trenutačno najvjerojatnije prognoze za jesen - razdoblje rujan-studeni - ne trebamo se bojati ni hladnoće, ni suše. U većini Hrvatske i srednja sezonska temperatura zraka i ukupna sezonska količina oborine vjerojatno će biti viša/veća od prosjeka. Ali naravno, riječ je o dugoročnoj prognozi, koja ima još puno prostora za napredak...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!