O ženama i meteokarikaturama...

21.03.2019.

11:35

Autor: Zoran Vakula

meteokarikatura

meteokarikatura

Foto: Zrinka Ostović / HRT

Za razliku od nekih prošlih Međunarodnih dana žena, povodom kojih su u internetskom Meteo kutku HRT-a objavljeni intervjui najprije s gđom Štefanijom Tomaić - "samo jednom, ali vrijednom" - prvom i do sada jedinom nekadašnjom motriteljicom na Zavižanu, najvišoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a, zatim dr. sc. Natašom Strelec Mahović - prvom ravnateljicom DHMZ-a u njegovih tada 70 godina postojanja, te s dr. sc. Brankom Ivančan Picek - čija "čvrsta ženska ruka (ni)je na sto muka!?" nakon tada stotinjak dana "vladavine" i "ravnanja" DHMZ-om - ove godine sasvim druga priča.


Karikaturistice meteokarikatura


Točnije, manje priča ispisana u retcima, a više "priče" ispričane u slikama - karikaturama Ane Gezi, Ljubice Heidler, Lane Hohnjec, Zrinke Ostović i Nataše Rašović Bodiš - rijetkih karikaturistica među znatno mnogobrojnijim kolegama, koje su svoje uratke na temu meteorologije darivale za objavu na medijskim platformama HRT-a, uključujući povremeno i HRT METEO aplikaciju.

Meteorologija u karikaturi - karikatura u meteorologiji


I pritom još podsjetnik na prošlogodišnju, čak i od vrha Svjetske meteorološke organizacije pohvaljenu inicijativu:  "Meteorologija u karikaturi - karikatura u meteorologiji", koja se spominjala u mnogobrojnim medijima, čak i izvan RH i Europe, te rezultirala 23. međunarodnom izložbom karikatura Hrvatskog društva karikaturista - Zagreb 2018., autora s gotovo svih kontinenata, s temom: "Meteorologija (vrijeme, klima, prognoze i sl.)" u svjetski znanoj Galeriji "Klovićevi dvori" i Medijateci Francuskog instituta. Za one koji su propustili pogledati je ili se žele prisjetiti - mogu to učiniti u katalogu izložbe, a i na  internetskim stranicama HRT-a.

Nova izložba HDK-a, ali i poziv za nove meteokarikature


Naravno, ovo je i poziv i karikaturisticima i karikaturistima da nakon i tijekom promišljanja i pripreme radova za "Zagreb 2019." Hrvatskog društva karikaturista na temu "Muško - ženskih odnosa", čiji je rok za dostavu 21. ožujka - pripreme i pošalju i poneki rad na temu meteorologije, s dopuštenjem za objavu na medijskim platformama HRT-a. Pritom će se ne samo nastaviti tradicija koju je na HRT-u započeo Dinko Žibrat - hrvatski karikaturist, novinar, dizajner i ilustrator još potkraj 60-tih i 70-tih godina prošloga stoljeća, nego i popularizirati meteorologija u karikaturi, a i karikatura u meteorologiji... Štoviše, ostvare li se neke prognoze, možda se tijekom godine dogodi i još poneka izložba meteokarikatura?!


Trenutačno vjerojatnost za nju nije velika, ali postoji. Uostalom, i u vremenskoj se prognozi, pogotovo dugoročnijoj, ostvare i neki događaji koji u početku djeluju malo vjerojatni. Sjetimo se samo prošlogodišnje hladnoće u veljači i početkom ožujka... Za razliku od ovogodišnje iznadprosječne topline, ponegdje čak i rekordne...


I naravno, "držite" li ili ne do nekih starih običaja i vremena,
unatoč kojekakvoj atmosferi - želim vam sretan Međunarodni dan žena! :)

Galerija
meteokarikatura, Foto: Nataša Rašović Bodiš/HRT
meteokarikatura, Foto: Lana Hohnjec/HRTmeteokarikatura, Foto: Zrinka Ostović/HRTmeteokarikatura, Foto: Ljubica Heidler/HRTmeteokarikatura, Foto: Ana Gezi/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!