U sunčani i vrući utorak opasnost od toplinskog vala i u većini unutrašnjosti

21.08.2023.

20:24

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Opasnost - ponegdje čak i vrlo velika - od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje do sada je postojala na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, u utorak će se pojaviti i u istočnoj te većem dijelu središnje Hrvatske, a u četvrtak i petak postojat će posvuda - i to većinom velika i vrlo velika opasnost. Pritom su od srijede u kontinentalnom području mogući i lokalni pljuskovi i grmljavina, a potkraj tjedna diljem Hrvatske raste vjerojatnost za zamjetniju promjenu vremena.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U sunčani i vrući utorak opasnost od toplinskog vala i u većini unutrašnjosti

Galerija
Dunja Plačko-Vršnak, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano. Uz slab vjetar ujutro uz rijeke može biti kratkotrajne magle. Jutarnja temperatura između 19 i 22 °C, a najviša dnevna oko 35 °C.

Samo malo manje vruće bit će u središnjoj Hrvatskoj, a najniža temperatura uglavnom neće prelaziti 20 °C. Prevladavat će sunčano uz slab, tek rijetko umjeren razvoj oblaka u poslijepodnevnim satima.

Jutarnja svježina zadržat će se samo u gorskim krajevima, a jutro će na sjevernom Jadranu često biti vrlo toplo. Danju sunčano, na moru i vedro. U noći i ujutro uz obalu slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju do umjeren sjeverozapadni, ponegdje jugozapadni vjetar te malo do umjereno valovito more. Najviša temperatura zraka između 29 i 33 °C, na moru od 33 do 36 °C.

Vruće, ponegdje i vrlo vruće bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, uz sunčano vrijeme, na moru i vedro, te uz buru zbog koje će noć uz obalu i na otocima biti vrlo topla. Danju slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. 

Vrlo topla noć bit će i na jugu Hrvatske, uz najnižu temperaturu zraka između 25 i 28 °C, na dubrovačkom području čak i oko 30 °C. Danju sunčano uz najvišu temperaturu zraka oko 34 °C, u zaobalju i oko 37 °C."Sredinom tjedna većinom još toplije, ali ponegdje i pljuskovi

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U nastavku tjedna na kopnu i dalje pretežno sunčano i vruće, a uz umjeren razvoj oblaka u poslijepodnevnim satima postoji mala vjerojatnost za poneki pljusak, osobito u srijedu i četvrtak.

Na Jadranu sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, a uz vrlo tople noći i dalje je vrlo velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. U noći i ujutro burin, danju maestral koji će tek ponegdje malo olakšati vrućinu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!