Meteorologija u karikaturi - karikatura u meteorologiji - 1.dio

01.05.2018.

22:29

Autor: Zoran Vakula

meteokarikatura

meteokarikatura

Foto: Frano Cebalo / HRT

Meteorologija u karikaturi i karikatura u meteorologiji - podsjetnik je na stara vremena HRT-a, te poticaj za  svaki dan malo smijeha i vedrine, bez obzira na pokrivenost neba oblacima, jugo, buru i biometeorološke (ne)prilike, a i dodatni poziv karikaturistima za sudjelovanje na 23. međunarodnoj izložbi karikatura - Zagreb 2018., s temom: "Meteorologija (vrijeme, klima, prognoze i sl.)".

U suradnji s Hrvatskim društvom karikaturista svakodnevno će se objavljivati karikature njegovih članova, te drugih karikaturista iz Hrvatske i svijeta, i to samo one povezane s meteorologijom, u skladu poznate izreke Meštra iz Velog mista"Neću politiku u svoju butigu."


Cilj je, kao i kod prvog hrvatskog "meteorološkog" stripa - dodatna promocija meteorologije, posebice vremenske prognoze, te u ovom slučaju - i karikature. Ne samo hrvatske, nego i svjetske.

Naravno, i "infotainment" - istodobno, ne samo spoznaja o kvalitetnim meteorološkim informacijama, nego i malo zabave - šala i pošalica, dogodovština i karikatura povezanih s meteorologijom. Ponekad će osmijeh možda biti i "kiseli", a neke će karikature vjerojatno potaknuti i na razmišljanje o svijetu oko nas, klimi, a i što čovjeku radi vrijeme - i čovjek vremenu...


Na sličan su način, potkraj 60-tih i početkom 70-tih godina prošloga stoljeća, popularnost vremenske prognoze na RTV Zagreb povećavale karikature Dinka Žibrata, hrvatskog karikaturiste, novinara, dizajnera i ilustratora, koji je, između ostaloga, osmislio i svakodnevno crtao lik "čovjeka sa psom", kao duhovitu najavu za vremensku prognozu


Od danas će se karikature povezane s meteorologijom svakodnevno nalaziti na ovim internetskim stranicama, dok će se o meteorološkim informacijama i dalje moći povremeno slušati u programu Hrvatskog radija, a i vidjeti u programu Hrvatske televizije, te neprestano pratiti na teletekstuinternetskim stranicama HRT-a, uključujući i HRTi. Naravno, i u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone.

Pratite meteorološke informacije na medijskim platformama HRT-a,

ne zanemarujte upozorenja na opasne vremenske pojave stručnjaka DHMZ-a,

a i razvedrite se uz meteorološke karikature članova HDK-a,

katkad i drugih karikaturista iz cijelog svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!