17:53 / 05.10.2021.

Autor: Zoran Vakula

U srijedu svježije, česta kiša, gdjegod i obilnija, mjestimice nevrijeme

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

"Bilo je dobro dok je trajalo", možda će si zapjevušiti neki već tijekom srijede - od ponedjeljka i utorka svježije i kišovitije, te posebice u još svježijem, kišovitijem i vjetrovitijem nastavku tjedna, kada će sunčanog vremena biti znatno manje nego prošlih dana, u neke dane ponegdje i nimalo. Iz gotovo ljetnog ugođaja u kasnojesenski!

Stoga biste mogli biti prilično zadovoljni ako vam je dosadila južina i iznadprosječna toplina, ali ne i ako strahujete od obilnijih pljuskova, munja i gromova, kojih je ponegdje već bilo. Još češćih i žešćih bit će od srijede do petka. Na Jadranu će nakon juga, od srijede navečer biti sve češća bura, najprije na sjevernom dijelu, gdje će mjestimice biti i olujna, na udare i orkanska, a i u unutrašnjosti će biti prilično vjetrovito, posebice u četvrtak. Pritom će poslijepodnevna temperatura zraka u drugom dijelu tjedna u kopnenom području biti i za više od 10 °C niža nego na njegovu početku.

I kao što to obično biva - i ovu će veliku promjenu vremena i prestanak babljeg ljeta pratiti kojekakvi atmosferski procesi pa se osim munja i gromova, nemojte iznenaditi ni mjestimičnim olujnim nevremenima, tuči, na moru i pijavicama. Ništa neobično, a nadam se - ni pogibeljno.

Pripremite kišobrane i čiste odvode, a osobito u unutrašnjosti - i topliju odjeću!
A ako već niste - i s grijanjem bi mogli početi.


Osim na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, korisne informacije o ovoj promjeni vremena može se naći i internetskim stranicama DHMZ-a. Prognostičari Službe za vremenska analize i prognoze pripremili su i posebno priopćenje.


U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i:

U srijedu svježije, uz čestu kišu, ponegdje i obilniju, a mjestimice i olujno nevrijeme

U noći na srijedu i tijekom srijede na jugu Hrvatske promjenjivo, ponegdje i uz obilnije pljuskove s grmljavinom. Pritom će se uz umjereno i jako jugo temperatura zraka od jutra do poslijepodneva malo mijenjati - bit će uglavnom između 17 i 22 °C.

Podjednako i na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije ujutro hladnije. I pritom nestabilno, ponegdje i uz izraženije pljuskove i grmljavinu, osobito u noći i ujutro te ponovno navečer. Uz često umjereno, mjestimice jako jugo more će biti umjereno valovito i valovito.

I na sjevernom Jadranu dosta valovito i vjetrovito, najprije zbog juga, prolazno i jugozapadnjaka, pa od srijede navečer zbog bure, koja će ponegdje imati i olujne udare, u Velebitskom kanalu i orkanske. Uz mnoštvo oblaka pljuskovi s grmljavinom bit će česti, mjestimice i obilni - ne samo uz more, nego i u unutrašnjosti Istre i u gorju. Temperatura zraka uglavnom od 16 do 21 °C, a u gorju ujutro oko 11 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj oblačnije i kišovitije nego u utorak i posebice ponedjeljak, ponegdje i uz izraženije pljuskove, koje može pratiti i grmljavina, osobito u srijedu navečer, kada će zapuhati umjeren i jak sjeveroistočnjak. Danju osjetno svježije nego prošlih dana, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu zraka oko 19 °C - prosječnu za 6. listopadski dan. Noć i jutro još će biti razmjerno topli.

I na istok Hrvatske stiže osvježenje u obliku pada - i poslijepodnevne temperature, i kiše, koja će ponegdje biti i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, posebice kasno poslijepodne i navečer.

U nastavku tjedna još svježije, većinom i kišovitije i vjetrovitije


U nastavku tjedna na kopnu danju još svježije, uz prevladavajući sjeveroistočnjak te pretežno oblačno, uz čestu kišu, uglavnom obilniju u najvjetrovitiji četvrtak.

I na većem dijelu Jadrana će vjerojatno u četvrtak biti najčešćih i najizraženijih pljuskova s grmljavinom. Jugo će se do petka zadržati samo na jugu, a sjevernije će prevladavati umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita i olujna, pa i s orkanskim udarima.


Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!