Utorak većinom suh i sunčan, ujutro ponegdje magla, na Jadranu jaka bura

03.10.2022.

18:25

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HTV

Prisjećajući se prošlih često kišnih i svježih dana - u ovome bi tjednu mnogi mogli pomisliti da su se rujan i listopad zamijenili. Slijedi nam stabilno, suho, razmjerno toplo pa čak i pretežno sunčano razdoblje, koje u ovom dijelu godine, nakon kalendarskog ili astronomskog početka jeseni, mnogi vole zvati "bablje" ili "Miholjsko ljeto".

Temperatura zraka bit će većinom čak i viša od prosječne za prvo listopadsko desetodnevlje, ali ponegdje tek nakon maglovitih i razmjerno svježih jutara, tijekom kojih je u gorju pri tlu moguć slab mraz pa je u prometu nužan oprez i zbog moguće skliskih kolnika.

Ni na Jadranu neće biti odveć vjetrovito - samo će još u utorak ponegdje puhati jaku bura i sjeverozapadni vjetar, uz obalu mjestimice i jugozapadni, pri čemu će temperatura mora i dalje biti uglavnom viša od 20 °C. Gotovo kao naručeno da se iskoriste pogodnosti Mjeseca hrvatskog turizma. Naravno, tko si ih može priuštiti.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak pretežno suho i sunčano, ujutro ponegdje jaka bura, po nizinama magla

U utorak još samo ponegdje u Slavoniji, Baranji i Srijemu može pasti malo kiše. No, i u ovom, u utorak našem najoblačnijem području, bit će i sunčanih sati, ujutro samo rijetko i mjestimične magle, budući da će još puhati umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 7 do 9 °C, a najviša između 18 i 20 °C.

Zbog manje oblaka i slabijeg vjetra u središnjoj Hrvatskoj još osjetno svježije jutro od onoga na istoku, a i magla će biti češća. Ponegdje se ne smije isključiti ni mogućnost slabog mraza pri tlu, uglavnom u Zagorju. Tijekom pretežno sunčanog dana najviša temperatura uglavnom 20 i 21 °C.

Na također većinom sunčanom sjevernom Jadranu i do 23 °C, dok će u malo oblačnijem gorju poslijepodne biti oko 18 °C, a još veće odstupanje od prosječne temperature za početak listopada bit će ujutro, kada će se temperatura zraka na 2 metra visine spustiti ponegdje i do samo 3, 4 °C pa je pri tlu moguć i slab mraz. U prometu je nužan oprez i zbog mjestimične magle, na Jadranu u noći i ujutro bure, još gdjegod na udare i olujne.

I u unutrašnjosti Dalmacije, te pogotovo na srednjem Jadranu još ujutro mjestimice olujni udari bure, a poslijepodne uglavnom umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje i jugozapadni, pa će more veći dio dana biti umjereno valovito, u noći i ujutro i valovito. Uz malo ili nimalo oblaka temperatura zraka ujutro će biti od 13 do 16 °C, u unutrašnjosti oko 8 °C, a najviša između 22 i 24 °C.

Podjednaki vremenski i morski uvjeti bit će i na jugu Hrvatske, pa će vjerojatno još biti kupača u moru temperature od 20 do 22 °C.

Nastavak stabilnog vremena

U nastavku tjedna
mnogima još povoljnije, na Jadranu uz vjetar, slabiji nego u ponedjeljak i utorak, te uz pretežno sunčano vrijeme i porast temperature zraka, ali nakon jutra u srijedu malo svježijeg, u petak pak ponegdje moguće maglovitog.

Još češće, ali vjerojatno ne i dugotrajne magle bit će u kontinentalnom području, gdje također slijede stabilni, suhi i uglavnom sunčani dani tijekom kojih će većini dobro doći slojevita odjeća.


Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza, koju je dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!