Vrijeme većinom povoljno za radove na otvorenome

02.10.2022.

14:30

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U tjedna pred nama suho i stabilno vrijeme prevladavat će u svim hrvatskim krajevima.

Najniža vrijednost temperature zraka na kopnu bit će u granicama od 5 °C u gorskim do 8 °C u ostalim kopnenim predjelima, a na Jadranu oko 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti Hrvatske prema kraju tjedna bi mogla biti i malo više od 23 °C, dok će se na Jadranu zadržati toplo uz najvišu dnevnu temperaturu zraka oko 25 °C.

Ovogodišnji rujan najvjerojatnije bit će okarakteriziran kao većinom vrlo kišan i ekstremno kišan za veći dio kontinentalne Hrvatske i sjevernog Jadrana jer su dosadašnje količine oborine uglavnom dvostruko više od prosjeka za taj mjesec. No, suša je i dalje prisutna na otocima te uz obalu srednje i južne Dalmacije.

U novome tjednu vrlo je velika vjerojatnost za većinom suho i stabilno vrijeme, koje će biti povoljno za sve radove na otvorenom, posebno jer je jak vjetar malo vjerojatan. Tome će se obradovati berači mandarina, ali i maslinari, jer će vrijeme pogodovati pripremi maslinika za berbu maslina. Suho vrijeme ići će na ruku ratarima u nizinama u završnim berbama kukuruza te berbi kasnih sorti grožđa. Također, vrijeme će biti pogodno i za pripremu oranica za sjetvu ozimih kultura.

Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine
vjerojatno će biti oko 13 °C u gorju, oko 19 °C u nizinama te oko 23 °C uzduž Jadrana, a na otocima moguće i više. Temperatura tla će tako biti pogodna za sjetvu jesenskih kultura poput ozimog graška, jesenskog češnjaka, raznih salata i sl.

Dakle, idućih dana mnogima lijepo, sunčano vrijeme moći će se iskoristiti za planirane radove na otvorenom.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!