U utorak još povremene oborine, na kopnu i poledica

27.12.2021.

18:21

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Sve do četvrtka nad Hrvatskom će se zadržavati mnogo oblaka, a povremene i mjestimične kiše bit će ponajprije u utorak i srijedu.

Na Staru godinu uglavnom vedro i neuobičajeno toplo vrijeme, što će odgovarati onima koji planiraju doček na otvorenome. U novu godinu ući ćemo uz stabilno vrijeme, pa i mjestimičnu maglu, koje će vrlo vjerojatno biti i ponegdje na moru, ponaprije na sjevernom dijelu. Naime, vjetar će samo rijetko biti umjeren, i to većinom sjeverozapadni.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama, nedavnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu i još jednom uspjehu hrvatske meteofotografije, a u agrometeorološkom dijelu - o prvom Agroklimatskom atlasu Hrvatske:

U utorak još povremene oborine, na kopnu i poledica

Dr. sc. Tanja Renko: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, ujutro ponegdje i maglovito, a sredinom dana i popodne mjestimice će biti slabe kiše. Zbog niske temperature, osobito noćas te ujutro, treba biti na oprezu jer je moguća poledica.

Uvjeti za poledicu postojat će i u središnoj Hrvatskoj, posebno u predjelima s maglom te zbog rosulje ili kiše koja se može smrzavati. Naoblaka će se samo rijetko raskinuti, vjerojatnije na sjeverozapadu, gdje će oborine uglavnom izostati. Jutarnja temperatura od -3 do 0 °C, a dnevna između 2 i 4 °C.

Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici pretežno oblačno s povremenom kišom, i to češćom prijepodne. U višem će gorju popodne puhati slab jugozapadnjak, a na moru većinom slabo i umjereno jugo pa će more biti malo valovito, no vidljivost često i smanjena zbog kiše i sumaglice.

Nebesko plavetnilo ipak će se povremeno pojaviti u Dalmaciji, gdje će kiše biti ponajprije na sjeveru i otocima. Puhat će slabo i umjereno jugo i istočnjak, uz obalu ponegdje i bura, a najviša temperatura zraka bit će od 11 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te ponegdje malo kiše. Uz obalu će puhati umjerena bura i istočnjak, a prema otvorenome moru jugo, pa će more biti malo i umjereno valovito. Temperatura zraka ujutro većinom od 8 do 12 °C, a najviša dnevna oko 14 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo

"Na Jadranu će mjestimične kiše biti još u srijedu. U četvrtak uglavnom suho te uz dulja sunčana razdoblja, a na Staru godinu prevladavat će sunčano vrijeme uz neuobičajenu toplinu za kraj prosinca. Povremeno će biti umjerenog sjeverozapadnjaka, na južnom dijelu uz obalu i bure.

Kraj godine i u unutrašnjosti će biti razmjerno topao i uz dosta sunčanih sati. No do četvrtka umjereno i pretežno oblačno mjestimice s kišom, koje će biti u malim količinama. Vjetar većinom slab, čak i tiho, pa svakako treba računati na maglu, posebno u noćnim i jutarnjim satima.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!