U srijedu oblačnije, južina, ali još većinom suho, u mnogim krajevima i vruće

12.09.2023.

17:55

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u srijedu će još prevladavati suho, u početku i sunčano, u mnogim krajevima i vruće, ali u drugom dijelu dana uz sve više oblaka i povećanje vjerojatnosti za ponegdje malo kiše, uglavnom na zapadu unutrašnjosti.
U nastavku tjedna promjenjivije i većinom manje toplo, uz povremene pljuskove i grmljavinu, na Jadranu moguće i neverine, vjerojatnije na sjevernom dijelu.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu oblačnije, južina, ali još većinom suho, u mnogim krajevima i vruće

Galerija
Tanja Renko, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Dr. sc. Tanja Renko: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu i dalje vruće uz najvišu temperaturu znatno višu od uobičajene za doba godine. Prevladavat će sunčano vrijeme, no ipak uz ponešto oblaka te slab do umjeren jugozapadni vjetar.

I u središnjoj Hrvatskoj
u drugom dijelu dana razmjerno vjetrovito, uz umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak. I pritom već od jutra malo i umjereno oblačno, poslijepodne i navečer uz malu vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, a osim što će biti vruće, nekima će biti i sparno. 

U gorju
danju vrlo toplo i vjetrovito, u višim predjelima i uz vrlo jak jugozapadni vjetar, no dan će početi uz svježinu, lokalno u nekim kotlinama i uz maglu. Kasno popodne moguć je pljusak, a prema kraju dana mogućnost za neverin postojat će i na sjevernom Jadranu, gdje će veći dio dana biti barem djelomice sunčano uz slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar.

Slabog do umjerenog jugozapadnog vjetra, na otvorenom moru jugoistočnog, bit će i u Dalmaciji pa će more temperature oko 25 °C, biti malo do umjereno valovito. Uz dosta sunčanih sati temperatura zraka doseći će vrijednosti između 28 i 32 °C. 

Podjednako toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, uz još jedan pretežno sunčan dan. Mnogi će još tražiti osvježenje u relativno toplom moru."


U nastavku tjedna nestabilnije

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Od četvrtka na Jadranu nestabilnije, pogotovo na sjevernom dijelu, no bit će još prilike za morske radosti. Zadržat će se relativno toplo vrijeme, a iako će mjestimice biti pljuskova, kiša će i idućih dana izostati u mnogim mjestima u Dalmaciji.


U unutrašnjosti od četvrtka
djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te malo manje toplo, gotovo svakodnevno uz mogućnost za mjestimice malo kiše, najčešće u obliku pljuskova, i to vjerojatnije u četvrtak te u subotu na zapadu zemlje.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!