Srijeda sunčana, na Jadranu većinom i vedra, te još vjetrovita, ponegdje i vruća

05.09.2023.

16:22

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Do daljnjega bez znatnije promjene - stabilno, sunčano, gdjekad i vedro, te barem prosječno toplo za ovo doba godine, većinom i toplije. No, pritom još poneki dan razmjerno vjetrovito, osobito na Jadranu.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Srijeda sunčana, na Jadranu većinom i vedra, te još vjetrovita, ponegdje i vruća

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Dr. sc. Tanja Renko: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon svježeg jutra danju ugodno toplo - naime uz prevladavajuće sunčano vrijeme temperatura će rasti i na oko 28 °C, što je neznatno toplije od prosjeka za doba godine. Povremeno će i dalje biti slabog sjeveroistočnog vjetra pa je vjerojatnost za jutarnju maglu relativno mala.

Podjednako u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz većinom sunčano vrijeme dnevna temperatura biti između 26 i 28 °C, a jutarnja kao u utorak, što će iziskivati slojevito oblačenje.

U gorju
po kotlinama ujutro nakratko moguća magla, a potom kao i na sjevernom Jadranu puno sunčanih sati, štoviše često i sasvim vedro, no i dalje vjetrovito uz umjerenu i jaku, podno Velebita i olujnu buru. Jutarnja temperatura zraka u gorju i u unutrašnjosti Istre od 10 do 15 °C, a uz more između 17 i 20 °C. Najviša dnevna u Gorskom kotaru i Lici od 20 do 25 °C, a na sjevernom Jadranu oko 29 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije
danju ponegdje i vruće, a ujutro ugodno pa će tek neki posegnuti za dugim rukavima. Bura će još mjestimice biti jaka, ujutro podno Biokova i s olujnim udarima, zbog kojih će more biti umjereno valovito.

I na jugu Hrvatske prevladavajuće sunčano uz mjestimice jaku buru, koja će sredinom dana oslabjeti i okrenuti na jugozapadni vjetar, a navečer ponovno ojačati."


Nastavlja se stabilno vrijeme

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U nastavku tjedna na Jadranu većinom još malo toplije te i dalje sunčano vrijeme, povremeno uz ponešto visokih koprenastih oblaka. Bura će i dalje biti prevladavajući vjetar, ali slabiji nego prošlih dana. Na olujne udare treba još računati uglavnom podno Velebita u noćnim i jutarnjim satima.

U unutrašnjosti
također stabilno i suho te vrlo toplo, ponegdje i vruće. Tu i tamo bit će malo oblaka na nebu što će osigurati idealne uvjete za boravak u prirodi ili dovršetak nekih radova na otvorenom.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!