I petak sunčan, vruć, mnogima i sparan

24.08.2023.

16:48

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Do ponedjeljka gotovo posvuda vruće, mnogima i sparno, pri čemu do nedjelje i nastavak toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, uz većinom suho i sunčano vrijeme, a u prvom dijelu novoga tjedna stiže promjena - pad temperature, pljuskovi, grmljavina, ponegdje moguće i olujno nevrijeme...

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I petak sunčan, vruć, mnogima i sparan

Galerija
odstupanje ovogodišnje temperature zraka od prosječne i od ekstremne na meteopostaji DHMZ-a u Splitu, Foto: DHMZ/HRT
odstupanje ovogodišnje temperature zraka od prosječne i ekstremne na meteopostaji DHMZ-a u Zagrebu, Foto: DHMZ/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Dr. sc. Tanja Renko: "U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu nebesko plavetnilo tek će rijetko biti prošarano kojim oblačkom, a ujutro će mjestimice uz rijeke biti i kratkotrajne sumaglice ili magle. Najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra oko 21 °C, a danju oko 35 °C.

Podjednako vruće, mnogima i sparno i u središnjoj Hrvatskoj, gdje se ni noću temperatura uglavnom neće spuštati ispod 22 °C, i to samo nakratko. Prevladavat će sunčano vrijeme i slab vjetar.

Gorska Hrvatska jedina uz najnižu temperaturu ispod 20 °C, a na sjevernom Jadranu vrlo topla noć. Danju posvuda vruće pri čemu će u hladu meteorološke kućice poslijepodne biti oko 35 °C. Osvježenje će se tražiti u također relativno toplom moru.

Prava ljetna žega i u Dalmaciji, uz i dalje najviši stupanj upozorenja na toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Niz vrlo toplih noći i vrućih te vrlo vrućih dana se nastavlja, a vjetra gotovo da neće biti. 

Obilje sunčanih sati i na krajnjem jugu Hrvatske. Poneki oblak pojavit će se iz unutrašnjosti, gdje će nastajati uz obronke planina. Bez izraženijeg vjetra osjećaj sparine bit će izraženiji."


Za vikend još većinom suho pa nestabilno

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Vikend na Jadranu i dalje sunčan i vrlo vruć uz slab vjetar, a s ponedjeljkom i umjerenim do jakim jugom na sjever Jadrana stiže promjena, vjerojatnije u drugom dijelu dana te osobito u noći na utorak.

Promjena vremena početkom novoga tjedna i u unutrašnjosti će donijeti najprije popuštanje, zatim i prestanak vrućine, ali vrlo vjerojatno i lokalno jače pljuskove - prvo na zapadu - pa će osim upozorenja na vrućinu biti i onih na moguće nevrijeme.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

A još detaljniju prognozu vjetra i valova za nautičare i ostale koji planiraju ploviti za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremio je Robert Turčinov, mag. phys. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!