I u sunčaniji i topliji četvrtak još ponegdje kiša, na jugu i grmljavina

30.08.2023.

15:08

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U četvrtak više sunčanog vremena i porast temperature zraka, ali još ponegdje i kiša, na jugu i grmljavina. Sasvim stabilno neće biti ni u još topliji petak, a tijekom pretežno sunčanog i mjestimice opet vrućeg vikenda poneki kratkotrajni pljusak moguć je samo u gorju.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u sunčaniji i topliji četvrtak još ponegdje kiša, na jugu i grmljavina

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTTanja Renko, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT

Dr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak na istoku unutrašnjosti promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom uglavnom u prvom dijelu dana, a samo rijetko može i zagrmjeti. Prema večeri smanjenje naoblake. Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeverozapadni. Bit će podjednako toplo kao i srijedu.

U središnja Hrvatskoj danju malo toplije nego u srijedu jer će biti sunčanih razdoblja, posebno poslijepodne, a još ujutro i dio prijepodneva treba računati na mjestimičnu kišu. Vjetar uglavnom slab.

I u gorskoj Hrvatskoj slab vjetar, uz mnogo oblaka i mjestimične kiše, ujutro moguća i magla. Na sjevernom će Jadranu biti za mnoge povoljnije vrijeme jer će kiše biti manje i samo lokalno, a i vjetar će oslabjeti pa će biti toplije.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima, no i s mjestimičnim neverinima, češće prijepodne. Vjetar slab do umjeren promjenjiva smjera, većinom sjeverozapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 20 °C, a najviša dnevna između 25 i 27 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske također nestabilno i vrlo promjenjivo, no navečer će se vrijeme postupno smirivati. Ujutro će uz obalu puhati sjeverni vjetar i bura, a zatim sjeverozapadnjak pa će i more biti u smirivanju."

Od petka stabilnije, sunčanije i toplije, ponegdje i vruće



emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U petak će na sjevernom Jadranu biti još ponekog pljuska, vjerojatnije ujutro i prijepodne, dok će u Dalmaciji prevladavati sunčano. Za vikend posvuda obilje sunca i povratak ljetnog ugođaja, a kako će i vjetar biti slab do umjeren sjeverozapadni, vjerojatno će mnogima biti idealno za sve morske radosti.

U unutrašnjosti u petak već mnogo stabilnije nego prošlih dana, a lokalno malo kiše može pasti samo u gorju. U subotu i nedjelju većinom sunčano, vrlo toplo i vruće, a tek će mjestimična jutarnja magla podsjećati na to da smo zakoračili u jesenski mjesec.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!