23:39 / 25.04.2021.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U ponedjeljak opet promjena vremena

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Novi će tjedan početi oblacima i povremenom kišom, na Jadranu i većinom umjerenim, ponegdje i jakim jugo, na sjevernom dijelu mjestimice i burom, a na kopnu i zamjetno nižom temperaturom zraka nego tijekom vikenda.

Od srijede će biti i duljih sunčanih razdoblja, ali i dalje ne posve stabilno pa će gotovo svakog dana ponegdje biti kiše, pa i u obliku lokalnih pljuskova. Uz to će na kopnu zapuhati jugozapadnjak te će zatopliti, pa će u većini Hrvatske najviša dnevna temperatura zraka vjerojatno biti oko 20 °C .", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Tanja Renko iz Sektora DHMZ-a kao i Krunoslav pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

U ponedjeljak opet promjena vremena

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno i pretežno oblačan. Ponegdje treba računati na kišu, uglavnom u drugom dijelu dana. Temperatura ujutro od 5 do 7 °C, a danju između 13 i 16 °C. Puhat će povremeno umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak.

Istočnog i sjeveroistočnog vjetra bit će i u središnjoj Hrvatskoj, većinom oblačnoj, ponegdje uz sunčana razdoblja uglavnom prijepodne. Kao na istoku, popodne te osobito navečer mjestimična kiša. Bit će osjetno svježije nego u nedjelju, s najvišom temperaturom od 10 do 14 °C.

Podjednaka dnevna temperatura i u Gorskom kotaru. U Lici pak uz južni i jugoistočni vjetar malo toplije, a na sjevernom Jadranu uglavnom između 16 i 19 °C. Bit će dosta oblaka, na moru i u Lici uz sunčana razdoblja. Kiša većinom od sredine dana u dijelu gorske Hrvatske te ponegdje na otocima i na obali podno Velebita, gdje će u noći i ujutro puhati umjerena, mjestimice i jaka bura. Danju pak na moru većinom slabo i umjereno jugo.

Podjednako jakog juga bit će i u Dalmaciji, prema otvorenom moguće i jakog, a krajem dana ponegdje će okrenuti na buru. Pritom promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, kasnije poslijepodne i navečer s mjestimičnom kišom, uglavnom na sjeveru Dalmacije te na nekim otocima. Najviša temperatura od 18 do 21 °C.

I na krajnjem jugu Lijepe naše oko 20 °C, uz promjenjivu naoblaku, prema kraju dana mjestimice i kišu. Puhat će jugo, slabo i umjereno, na otvorenom ponegdje moguće i jako, uz malo i umjereno valovito more."

U utorak većinom još kišovitije i svježije, pa promjenjivo i toplije

"I u utorak na kopnu oblačno s povremenom kišom te i dalje razmjerno svježe. Od srijede više sunca, uz jugozapadni vjetar postupno toplije, ali i dalje nestabilno pa će biti povremene kiše, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom.

Na Jadranu će idućih dana i dalje puhati jugo, u utorak na srednjem i južnom dijelu i jako, a na sjevernom će prolazno biti i istočnjaka i bure. Do srijede treba računati na povremenu kišu koje na sjevernom Jadranu može biti i u četvrtak.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!