01:02 / 06.02.2021.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Uz jugozapadnjak i jugo nekima je za vikend: "Dobro jutro, tugo!"

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Neuobičajena toplina za početak veljače uz jugozapadni vjetar i jugo te dosta oblaka, mjestimice i vrlo malo kiše, preslikat će se od petka na subotu. Dapače, moguće uz još malo višu temperaturu.", prognozira za subotu Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a u HRT-ovoj emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati na HTV1, a za sljedeće dane nastavlja: "Od nedjelje slijede promjenjiviji dani s povremenom kišom, ponegdje i obilnijom, na Jadranu uz mogućnost i izraženijih pljuskova s grmljavinom, pri čemu će se temperatura zraka u mnogim krajevima malo sniziti već početkom novog tjedna, a posebno u njegovoj drugoj polovini."

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugim meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", koja se emitira u subotu poslijepodne na HTV1 u emisiji "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u subotu razmjerno toplo, uz južinu, te većinom suho

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Vikend će na istoku Hrvatske početi bez oborina, uz promjenjivu naoblaku i iznadprosječnu toplinu. Ponegdje će puhati umjeren jugozapadni vjetar, a temperatura će od najnižih jutarnjih 3 do 8 °C, danju porasti do vrijednosti između 16 i 20 °C.

Neuobičajeno toplo zadržat će se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će dnevna temperatura biti od 15 do 19 °C. Puhat će umjeren, na udare mjestimice moguće i jak jugozapadnjak, uz koji će biti promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, uz malu vjerojatnost za mjestimice poneku kap kiše.

Jugozapadni vjetar u gorju ponegdje može imati i olujne udare. Na sjevernom Jadranu puhat će slabo i umjereno, samo rijetko i jako jugo. Bit će većinom oblačno, uz kišu uglavnom na širem riječkom području te u dijelu Gorskog kotara i Istre. Najviša temperatura zraka između 10 i 14 °C, ponegdje u Lici te na otocima do 16, 17 °C.

Dnevna temperatura u Dalmaciji od 15 do 18 °C, uz promjenljivo oblačno vrijeme i sunčana razdoblja, te samo mjestimice uz mogućnost za vrlo malo kiše. Puhat će umjereno, ponegdje i jako jugo te će more biti umjereno valovito i valovito.

Podjednako valovito i na jugu Jadrana, također uz umjereno, mjestimice moguće i jako jugo. Oblaka će biti dosta, no bit će i i sunčanih razdoblja. Vjerojatnost za kišu je vrlo mala. Temperatura zraka danju od 16 do 20 °C."

Od nedjelje promjenjivije...

"U nedjelju kiša u većini krajeva, najprije u područjima uz Jadran, zatim prema kraju dana i u sjevernim područjima. Uz južni vjetar temperatura će zraka još biti relativno visoka. Od ponedjeljka ipak niže vrijednosti, prolazno uz sjeverni vjetar. Zadržat će se pritom promjenjivo s povremenom kišom.

Kiša idućih dana i na Jadranu, mjestimice moguće i veća količina, u nedjelju i ponedjeljak i uz grmljavinu. Puhat će jugo i jugozapadnjak, u ponedjeljak prolazno sjeverozapadnjak, a temperatura zraka bit će još podjednaka kao za vikend.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!