Hladno i na Josipovo, a za vikend pogotovo

18.03.2021.

18:19

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Posljednji dani kalendarskog završetka zime i prvi proljetni bit će neobičajeno hladni za ovo doba godine pa će osjet ugode nerijetko biti u kategoriji vrlo hladno.", komentar je i prognoza koju je za emisiju "Vrijeme" nakon "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u emisiji uoči "Dnevnika" dao je sažetu tjednu prognozu: "U petak će u većini Hrvatske biti više sunčanog vremena nego u četvrtak, no i dalje uz promjenjivu naoblaku na kopnu može biti mjestimičnih kratkotrajnih prolaznih oborina. Zatim od subote do ponedjeljka ponovno oblačnije s povremenom kišom, ponegdje i susnježicom i snijegom, uz umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će puhati većinom još jača bura, vjerojatno na nekim lokacijama i s orkanskim udarima. Prema sredini novog tjedna manje oblaka, posebno na moru, gdje će bura postupno oslabjeti."

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto.

U petak stabilnije i sunčanije, ali posvuda ne i suho

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U petak na istoku zemlje više sunčanog vremena nego u četvrtak, no i dalje neće biti posve stabilno pa je mjestimice moguća slaba kiša, a osobito u noći i ujutro i susnježica ili snijeg. Uz ponegdje umjeren sjeverozapadni vjetar dnevna će temperatura porasti do vrijednosti između 6 i 9 °C.

Podjednako će biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro vjerojatno biti malo hladnije nego u četvrtak s najnižom temperaturom od -3 do -1 °C, uz mraz. Pritom dosta sunca, no uz promjenjivu naoblaku je većinom od sredine dana ponegdje moguća kratkotrajna prolazna kiša. Puhat će mjestimice umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočnog će vjetra biti i u gorju, a na sjevernom Jadranu bura, slaba i umjerena, u prvom dijelu dana na udare mjestimice jaka, potom popodne ponegdje sjeverozapadnjak. Na obali i otocima uglavnom sunčano, a u Lici i Gorskom kotaru promjenjivo oblačno. Mjestimice je moguć poneki pljusak kiše ili snijega, vjerojatnije u gorju, no nije isključen i rijetko na obali. Temperatura zraka podjednaka kao u četvrtak.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije
pretežno sunčano, uz naoblačenje prema kraju dana. Uz umjeren razvoj oblaka sredinom dana i popodne nije isključen poneki lokalni pljusak, uglavnom u Zagori. Nakon jutarnje bure, mjestimice moguće jake, sredinom dana i poslijepodne okrenut će na zapadni i jugozapadni, na otvorenome sjeverozapadni vjetar. Temperatura danju između 9 i 13 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske 
prevladavat će sunčano, tijekom poslijepodneva uz postupan porast naoblake. Puhat će bura, mjestimice moguće i jugo, a u drugom dijelu dana sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša temperatura između 11 i 14 °C."

Do ponedjeljka još hladnije i vjetrovitije

"Tijekom sljedeća tri dana na kopnu većinom oblačno, povremeno uz kišu pa i susnježicu i snijeg, glavninom u subotu te u prvom dijelu nedjelje. Uz to vjetrovito - puhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Zadržat će se razmjerno hladno.

Vjetrovito i na Jadranu, 
gdje će osjet hladnoće zbog jake i olujne bure biti još izraženiji nego na kopnu. Mjestimična kiša u subotu, na jugu i u nedjelju. Sunčanije se predviđa na sjevernom Jadranu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!