19:31 / 21.03.2021.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I na Svjetski dan voda slijedi zimska epizoda

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Nakon razmjerno hladne i vjetrovite nedjelje, novi tjedan počet će u sličnom "tonu", na Jadranu još ponegdje uz olujnu buru. Pritom u ponedjeljak mjestimice na kopnu vrlo malo snijega, uglavnom u prvom dijelu dana na istoku te u Lici. U utorak posvuda sunčanije uz slabiji vjetar, a u srijedu na kopnu ponovno više oblaka i povećana vjerojatnost za mjestimične slabe oborine. U drugom dijelu tjedna postupno sve toplije, za vikend ponegdje moguće s kišom, na Jadranu i jugom.", prognozirao je u HRT-ovoj emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto.

I u ponedjeljak razmjerno hladno i vjetrovito

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U prvom dijelu ponedjeljka u istočnim područjima Hrvatske dosta oblaka uz mjestimičan slab snijeg. Poslijepodne sunčanije. Puhat će umjeren, na udare mjestimice jak sjeverni vjetar, uz koji će najviša temperatura biti od 5 do 7 °C. Ujutro pak malo niža od 0 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutarnja uglavnom oko 0 °C, a dnevna između 6 i 9 °C. Bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, uglavnom u noći i ujutro ponegdje uz lepršanje pahulja snijega, te vjetrovito s umjerenim, mjestimice jakim, moguće i olujnim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom.

Na osjetan vjetar treba računati i u gorskoj Hrvatskoj te osobito na sjevernom Jadranu, gdje će puhati umjerena i jaka bura, lokalno i olujna, s orkanskim udarima. More pritom umjereno valovito i valovito. Na obali i otocima uglavnom sunčano, a u Lici i Gorskome kotaru uz povremeno više oblaka mjestimice malo snijega koji je nošen burom moguć i ponegdje na obali, kao i u nedjelju. Dnevna temperatura na sjevernom Jadranu od 9 do 12 °C, a u gorju 2 do 4 °C.

Na srednjem Jadranu većinom malo hladnije nego u nedjelju, uz jači vjetar, odnosno nerijetko uz jake i olujne udare bure. Prevladavat će sunčano, osobito na otvorenom moru i na otocima te mjestimice u Zagori uz prolazno umjerenu pa i povećanu naoblaku.

Promjenjivo oblačno na krajnjem jugu Hrvatske, samo rijetko uz mogućnost za malo kiše u prvom dijelu dana. Bit će vjetrovito, s burom koja će na udare biti jaka i olujna. Najviša dnevna temperatura od 9 do 12 °C"

U nastavku tjedna mirnije i toplije

"U danima koji slijede postupno smirivanje vjetra, uz dosta sunca. No u srijedu na kopnu oblačnije uz mjestimice malo kiše, ponegdje i snijega, uglavnom na istoku te u Lici. Dnevna temperatura malo će porasti, osobito u četvrtak, no jutarnje vrijednosti još će ponegdje biti negativne, posebice u utorak.

Na Jadranu u utorak još jaka, na udare olujna bura, slabjet će prema kraju dana, potom od srijede ponegdje okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, a od sredine tjedna malo toplije.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!