Za vikend opet oblačnije i vjetrovitije, danju i hladnije, ponegdje uz oborine

16.04.2021.

21:02

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Vikend će početi subotnjim jutrom oblačnijim i manje hladnim od petka pa je mraz moguć još samo ponegdje u gorju. Na Jadranu će puhati često jaka bura s olujnim udarima. Mjestimičnih oborina bit će poglavito potkraj subote.

U nedjelju nastavak oblačnog vremena, te većinom malo hladnijeg i manje vjetrovitog, mjestimice s kišom, osobito u unutrašnjosti, a u višim predjela padat će i snijeg.

Od ponedjeljka porast temperature zraka, ali i dalje promjenjivo, gotovo svakog dana s mjestimičnom kišom, a na Jadranu većinom u utorak. Nakon bure i sjeverozapadnjaka sredinom tjedna zapuhat će jugozapadnjak i jugo.", sažeta je tjedna prognoza, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima te najnoviji tekst o mrazu i štetama od elementarnih nepogoda u RH posljednjih godina.

U subotu oblačnije, ponegdje uz oborine, te uglavnom hladnije, na Jadranu i vjetrovitije

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu obilježiti oblaci, uz povećanu vjerojatnost za mjestimičnu kišu u večernjim i noćnim satima, posebice na krajnjem istoku. Puhat će ponegdje umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka bit će između 0 i 3 °C, sredinom dana oko 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također oblačno, uz podjednaku temperaturu kao na istoku. Samo je mjestimice moguće vrlo malo kiše. Pritom relativno vjetrovito, uz umjeren, na udare ponegdje moguće i jak sjeveroistočnjak. 


Sjeveroistočni vjetar puhat će i u Gorskome kotaru i Lici. Na sjevernom pak Jadranu umjerena, mjestimice i jaka bura, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima. Uz zapadnu obalu Istre u drugom dijelu dana sjeverozapadnjak. Na obali i otocima promjenjivo te većinom bez oborina, a u gorju oblačno, ponegdje uz vrlo malo kiše, u višim predjelima susnježice i snijega. Dnevna temperatura od 11 do 14 °C, u gorskoj Hrvatskoj između 5 i 9 °C. 


U Dalmaciji sunčanih razdoblja može biti uglavnom na sjeveru, a prema jugu te u unutrašnjosti moguće je malo kiše. Puhat će bura umjerena, uglavnom u noći i ujutro te ponovno navečer mjestimice i jaka s olujnim udarima. Sredinom dana i popodne okrenut će prolazno na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša temperatura od 12 do 16 °C.


Podjednako razmjerno hladno za sredinu travnja bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će subota biti uglavnom oblačna, ponegdje uz kišu, i to prema kraju dana. Tijekom noći i jutra te ponovno navečer bura, a danju sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni, pa će more biti malo do umjereno valovito."

Promjenjivo, ali manje vjetrovito, povremeno uz kišu, u nedjelju ponegdje i snijeg


"Idućih dana na kopnu povremena kiša, u pretežno oblačnu nedjelju u višim predjelima i susnježica i snijeg. Pritom dnevna temperatura u nedjelju malo niža nego u petak i subotu, a od utorka će znatnije porasti.

I na Jadranu promjenjivo, s mjestimičnom kišom posebice u utorak, a na sjevernom Jadranu i prije toga. Bura će oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a kao i na kopnu, početkom novog tjedna postupno toplije.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!