Nastavlja se hladnoće i bure isporuka - neće se moći do svih luka

12.02.2021.

08:02

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Vikend će obilježiti hladnoća pojačana jakom i olujnom burom, podno Velebita i orkanskom. Od nedjelje postupni porast temperature, od ponedjeljka i slabljenje vjetra, ali i dalje dosta hladno, posebno noću i ujutro. Pritom u subotu mjestimice snijeg ili susnježica, uglavnom na jugu Hrvatske, a u nedjelju i ponedjeljak većinom sunčano pa opet porast naoblake, od srijede i vjerojatnosti za kišu, na kopnu i za malo snijega.", prognozira u emisiji "Vrijeme" uoči Dnevnika u 19 sati Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", koja se emitira u subotu poslijepodne na HTV1.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu još hladnije i vjetrovitije, ponegdje uz slabe oborine

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Vikend će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi sa suncem. Ponegdje će sredinom dana biti više oblaka, ali uglavnom bez snijega. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka u noći i ujutro od -9 do -6 °C, a danju najviša između -3 i -1 °C.

Hladno
i u središnjoj Hrvatskoj - ujutro između -10 i -7 °C, a tijekom dana od -3 do -1 °C, uz podosta sunca, sredinom dana i poslijepodne uz umjerenu, mjestimice i povećanu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, ponegdje moguće s jakim udarima.

U gorskoj Hrvatskoj uz promjenjivu naoblaku može biti mjestimičnog slabog snijega, koji će nošen burom ponegdje padati i na obali. A slaba je oborina na granici snijega i kiše vjerojatna i na nekim otocima. Puhat će umjerena i jaka bura, ponegdje olujna, uglavnom podno Velebita s orkanskim udarima. U gorju umjeren i jak sjeveroistočnjak. Jutro hladno s temperaturom od -13 do -8 °C, na sjevernom Jadranu između -3 i 3 °C, a najviše dnevne vrijednosti od -7 do -5 °C, u Istri i Hrvatskom primorju između -1 i 4 °C.

I u Dalmaciji hladno, posebno u unutrašnjosti. Osjet hladnoće dodatno će biti izražen zbog bure, nerijetko jake pa i olujne. Pritom će biti i dosta oblaka, mjestimice i malo snijega, kojega će osim u unutrašnjosti biti i ponegdje na otocima i na obali, gdje je moguća i i kiša.

Snijeg i kiša i na krajnjem jugu Hrvatske, i to na otvorenome moru i otocima već prijepodne. Ponegdje će se stvarati snježni pokrivač, osobito u Konavlima. Puhat će bura, umjerena i jaka, na udare i olujna, a temperatura zraka bit će uglavnom od -1 do 5 °C."

I dalje razmjerno hladno, iako uz dosta sunčanog vremena

"Hladnoća se nastavlja i idućih dana, posebno u noćnim i jutarnjim satima, a sredinom dana i poslijepodne temperatura će ipak malo porasti. Na kopnu će biti uglavnom suho i sunčano, uz više oblaka tijekom utorka.

Na Jadranu suho i uglavnom sunčano, u nedjelju još uz jaku i olujnu buru, na udare mjestimice i orkansku, koja će početkom tjedna oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadnjak. I dalje hladno, ujutro s negativnom temperaturom, a kao i na kopnu, dnevna će iz dana u dan postupno biti viša.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!