18:26 / 20.02.2021.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Premda mnogi proljeće vole, čuvajte još i zimske postole

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Sljedećih će dana prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo, s mjestimičnom maglom u jutarnjim satima, te samo povremeno ponegdje više oblaka. Malo kiše može pasti samo mjestimice, uglavnom na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Jutarnja temperatura zraka neće se previše promijeniti, a dnevna će biti viša od 15 °C, sredinom tjedna ponegdje moguće čak i oko 20 °C.", prognozirao je u emisiji Vrijeme uoči Dnevnika u 19 sati Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a, a u nastavku slijedi i njegova detaljnija prognoza po područjima i danima.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju razmjerno toplo, te većinom suho i barem djelomice sunčano

Krunoslav Mikec, dip. ing.: "Nedjelja će na istoku zemlje biti većinom sunčana. Povremeno će tijekom dana biti oblačnije, no vjerojatnost kiše je vrlo mala. A ujutro treba mjestimice računati na maglu, uglavnom u Posavini. Najniža temperatura između 1 i 5 °C, a dnevna od 13 do 16 °C, uz ponegdje umjeren jugoistočni i istočni vjetar.

Jugoistočnjak i u Podravini i Međimurju, a drugdje po središnjoj Hrvatskoj slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Uz to, djelomice, u nekim predjelima i pretežno sunčano, u jutarnjim satima posebno uz Kupu i Savu s maglom. Temperatura će od najnižih jutarnjih 1 do 5 °C danju porasti do 14 pa čak i 17 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju oblačnije, ponegdje i pretežno oblačno, uz slabu kišu većinom na širem području Rijeke te u Gorskom kotaru. Puhat će u gorju ponegdje umjeren jugozapadnjak, a na moru jugoistočnjak. Mjestimice jutarnja magla, uz temperaturu od 1 do 4, na obali i otocima od 6 do 9. Danju podjednako toplo kao u subotu, između 10 i 14 °C.

U Dalmaciji sunčanije nego u subotu pa će i dnevna temperatura vjerojatno biti malo viša - od 13 do 16 °C. U jutarnjim satima mjestimice u unutrašnjosti može biti magle. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, uglavnom prema otvorenome, uz mirno i malo valovito more.

Većinom sunčano i na krajnjem jugu Lijepe naše, također uz ponegdje umjeren jugoistočnjak. Najviša dnevna temperatura bit će između 14 i 16 °C."

I sljedećih dana razmjerno stabilno i iznadprosječno toplo


"Stabilno i uglavnom sunčano idućih dana, uz sve višu dnevnu temperaturu zraka. Pritom u unutrašnjosti više oblaka u prvom dijelu dana, mjestimice i uz maglu, a poslijepodneva će biti sunčanija. U ponedjeljak će puhati umjeren jugozapadni i južni vjetar.

I na Jadranu postupno sve toplije. Pritom u Dalmaciji također uz obilje sunca. Na sjevernom Jadranu do utorka oblačnije, mjestimice s maglom, a lokalno može pasti i vrlo malo kiše. Nakon jugoistočnjaka, u utorak će okrenuti na sjeverozapadni vjetar i buru.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!