20:31 / 19.05.2021.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U četvrtak sunčanije i toplije, ali ponegdje još i kiša

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Nakon srijede u mnogim krajevima s pravim jesenskim obilježjima - sljedeći će dani biti sunčaniji, premda i dalje ne posvuda suhi, ali svakako topliji, uz temperaturu zraka većinom oko prosječne za drugi dio svibnja.

Pritom će četvrtak vjerojatno najoblačniji i najkišovitiji biti u istočnoj Hrvatskoj. U petak posvuda suho, uz manje oblaka, na Jadranu i jačanje juga, te najvišu temperaturu zraka većinom višu od 20 °C.

Podjednako mnogima ugodno toplo bit će i u dane vikenda, no uz jugozapadnjak, na Jadranu mjestimice i jako jugo porast će vjerojatnost za pljuskove, pogotovo u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Početak novog tjedna vjerojatno još malo topliji.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U četvrtak sunčanije i toplije, ali ponegdje još i kiša

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno s povremenom kišom. U drugom dijelu dana postupno razvedravanje sa zapada. Uz sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji na udare mjestimice može biti jak, dnevna će temperatura zraka biti od 14 do 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj toplije, s temperaturom između 16 i 19 °C. Ujutro pak od 7 do 10 °C, mjestimice uz moguću kratkotrajnu maglu. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Više oblaka u prvom dijelu dana, samo ponegdje još s kišom, a popodne treba računati na povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove.

Na sjevernom Jadranu uglavnom sunčano, a dosta će sunčanih sati biti i u većem dijelu gorske Hrvatske, gdje ipak u noći i ujutro još može biti mjestimične slabe kiše, poslijepodne lokalnih pljuskova. Bura će na moru oslabjeti te ponegdje okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura od 14 do 17 °C u gorju te između 19 i 21 °C na obali i otocima.

Na srednjem Jadranu također temperatura danju oko 20 °C, u unutrašnjosti Dalmacije malo niža. U ovom dijelu naše domovine većinom sunčano uz više oblaka prema jugu u prvom dijelu dana, samo rijetko uz pokoji pljusak. A puhat će sjeverac i bura, ponegdje na udare jaka pa i olujna, uz umjereno valovito i valovito more.

Tako vjetrovito uz podjednako valovito more i na krajnjem jugu Hrvatske. Ondje pritom više oblaka nego drugdje na moru, uz mjestimice malo kiše u prvom dijelu dana, a moguć je i pokoji pljusak poslijepodne. Najviša temperatura od 19 do 22 stupnja."

Slijede sunčaniji i topliji dani, ali posvuda ne i suhi

"Do kraja tjedna djelomice, povremeno i pretežno sunčano. Lokalnih pljuskova na kopnu može biti uglavnom u dane vikenda u središnjim i gorskim predjelima. Puhat će jugozapadnjak, a u nedjelju prolazno sjeverac. Bit će toplije nego u četvrtak.

Podjednako toplo i na Jadranu, uz uglavnom sunčano vrijeme, posebno u Dalmaciji. Više oblaka od subote će biti na sjevernom Jadranu, uz mogućnost za mjestimičnu kišu, uglavnom u obliku pljuskova. Zapuhat će jugo koje će u subotu ponegdje biti jako.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!