18:44 / 01.01.2022.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U nedjelju još suho, pretežno sunčano i razmjerno toplo, ponegdje magla

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HTV / HRT

"U novu godinu ušli smo uz stabilno i iznadprosječno toplo vrijeme, mjestimice čak i rekordno. U Čilipima (20 °C), Kninu (22°C), Metkoviću (20 °C), Pločama (19 °C), Sinju (21 °C) i na Zavižanu (13 °C), vjerojatno i još ponegdje - u siječnju nikada nije bilo ovako toplo kao ove subote, a mjerenja na većini tih meteopostaja DHMZ-a postoje od sredine prošloga stoljeća.

Neuobičajena toplina za početak siječnja potrajat će sve do srijede, a sunčano vrijeme u većini krajeva još samo u nedjelju. Od ponedjeljka oblačnije, lokalno uz mogućnost za malo kiše, koja će još češća biti u vjetrovitiji utorak.

Sredinom tjedna stiže izražena promjena i zahladnjenje te snijega na prijelazu sa srijede na četvrtak osim u gorju, može biti i u nekim nizinama. Do petka vrijeme će se postupno smirivati, bura na Jadranu slabjeti, ali u četvrtak će često biti olujna, i uz nju malo snijega može biti i uz obalu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama, nedavnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu i još jednom uspjehu hrvatske meteofotografije, a u agrometeorološkom dijelu - o prvom Agroklimatskom atlasu Hrvatske:

U nedjelju još stabilno, pretežno sunčano i razmjerno toplo

dr. sc. Tanja Renko: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano uz uglavnom slab jugoistočni i južni vjetar. Ujutro će ponovno biti magle, time i smanjene vidljivosti, no ona se ne bi trebala dulje zadržavati.

Dugotrajnija magla i niski oblaci vjerojatno će biti u dijelu središnje Hrvatske, gdje će stoga biti hladnije od područja gdje će uz prevladavajuće sunčano vrijeme i dalje biti razmjerno toplo.

Neuobičajena toplina vladat će gorjem gdje će tijekom dana povremeno puhati do umjeren jugozapadnjak. Magle i niskih oblaka bit će po kotlinama, ponajprije Like te kao i prethodnih dana na sjevernom Jadranu. Najviša temperatura zraka od 12 do 17 °C - niža na zapadnoj obali Istre gdje će se niski oblaci zadržavati veći dio dana.

U Dalmaciji pretežno sunčano uz mjestimičnu jutarnju maglu ponajprije u unutrašnjosti te na širem zadarskom području. Do umjerenog sjeverozapadnjaka s kojim će more biti malo do umjereno valovito bit će na otvorenom moru, a uz obalu će ujutro biti bure.

Bura će još češća biti na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će najviša temperatura ponovno dosegnuti vrijednosti između 16 i 20 °C."

U novome tjednu promjenjivo

"Ponedjeljak oblačniji u gorju, a osim manje vedrine - i magla će po nizinama unutrašnjosti biti rjeđa. S jačanjem jugozapadnjaka utorak u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno oblačan, a gdjegdje će pasti i malo kiše. I dalje neuobičajeno toplo, a jače će zahladnjeti u srijedu prema večeri. Tada će oborina biti češća, na zapadu i obilnija te će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, u prvom redu u gorju.

I na Jadranu već od ponedjeljka oblačnije, malo kiše past će ponajprije na sjeveru. Zapuhat će jugo koje će jačati u utorak, a izražena promjena stiže u srijedu. Tada je na sjeveru lokalno moguća i obilnija oborina. S olujnom burom, koja će zapuhati potkraj dana, pahulje su moguće u Istri i podno Velebita.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!