18:15 / 14.10.2021.

Autor: Zoran Vakula

U petak većinom sunčano, magla, bura te razmjerno hladno, uz mraz

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

Ako vam je u četvrtak ujutro bilo hladno - ne čudite se, ujutro je na dijelu Jadrana i u većini unutrašnjosti - vidjeli slab mraz ili ne - bilo hladno kako nije bilo mjesecima, čak od sredine travnja. Najniža temperatura zraka spustila se ispod 0 °C ne samo pri tlu nego i na 2 metra visine, i to ne samo u gorju nego i gdjegod u sjevernijim krajevima, čak i blizu mora. Unatoč barem ponekom sunčanom satu - na Jadranu i pretežnoj vedrini - hladnije od uobičajenoga za doba godine bilo je i poslijepodne. A bit će i u nastavku tjedna.

Pritom će bura i tramontana na Jadranu i u petak i u subotu, te samo ponegdje i nedjelju, ograničavati normalno prometovanje, ali i omogućiti izvrsnu vidljivost te izazovnu i brzu plovidbu po valovitom moru iskusnim jedriličarima na poznatoj Viškoj regati, ovaj vikend čak 77. po redu!

Od nedjelje, te posebice od ponedjeljka na Jadranu će biti mirnije i malo toplije te i dalje sunčano, uz malo ili čak nimalo oblaka. U unutrašnjosti pak u novome tjednu osjetno toplije nego u ovome, ponegdje uz porast poslijepodnevne temperature i za oko 10 °C. Naravno, bude li magla samo česta, ne i dugotrajna...

Premda ponovni porast temperature - pa makar ne i na onako visoke vrijednosti kao početkom listopada - ponegdje na neke dane čak i rekordne - bit će dovoljan da vrati listopadu toplije boje na grafikonu odstupanja temperature od prosječne najniže i najviše dnevne, vidljive u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 2" i "Dnevnika 3". Kako god - bilo odstupanje "crveno" ili "plavo" - ostajte zdravo!


U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U petak većinom sunčano, ali razmjerno hladno, uz mraz, maglu, buru

Na jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, uz umjerenu i jaku buru, ponegdje s olujnim udarima. Uz prolazno više oblaka postoji i mala vjerojatnost za ponegdje malo kiše, uglavnom u Konavlima. Nakon jutarnjih najnižih od 9 do 11 °C, poslijepodnevna će temperatura zraka biti između 16 i 19 °C.

Malo sjevernije pak poslijepodne od 15 °C ponegdje u oblačnijoj unutrašnjosti Dalmacije do 20 °C na sunčanoj obali i pogotovo otocima srednjeg Jadrana. Naravno, i dalje uz upozorenja na gdjegod jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu te valovito, na otvorenome i jače valovito more.

Podjednako vjetrovito i valovito
i na sjevernom Jadranu, sunčanome, većinom i vedrom, uz mjestimice i oko 19 °C. U unutrašnjosti manje vjetrovito, ujutro mjestimice i mirno pa će opet biti magle, i "minusa", najizraženijih u Lici. Danju uz barem djelomice sunčano vrijeme u gorju oko 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
manje hladno, uz oblake, sunce, ujutro i čestu maglu, pri tlu gdjegod i slab mraz. Najniža temperatura bit će od 0 do 3 °C, a najviša oko 14 °C.

U istočnijim krajevima ujutro mjestimična magla, pa i slab mraz, i to ne samo pri tlu, a danju od 11 °C ponegdje u oblačnijem Podunavlju do 14 °C u Podravini i zapadnoj Slavoniji.

I dalje stabilno, ali za vikend još svježe, na moru i vjetrovito

Za vikend i početkom novoga tjedna na kopnu se nastavlja stabilno vrijeme i sve manje hladno, iako uz temperaturu i dalje nižu od prosječne za sredinu listopada, ujutro ponegdje i uz slab mraz, te sve češću i dugotrajniju maglu.

Na većem dijelu Jadrana još manje oblaka - pa će često biti vedro, ali i dalje razmjerno svježe, premda će temperatura zraka biti u blagom porastu. Ne i mora, koje će još osobito u subotu miješati umjerena i jaka bura, gdjegod na udare i olujna.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!