U utorak uglavnom suho i sunčano, još ujutro lokalno jaka bura

12.06.2023.

20:57

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon dugo vremena utorak će u većini krajeva proteći uz suho vrijeme, pa i prevladavajuće sunčano, ujutro mjestimice u unutrašnjosti uz maglu.

Dosta sunčanih sati bit će i u srijedu, no već uz sve nestabilniju atmosferu i ponegdje malo kiše.

Promjenjivije i kišovitije će biti u četvrtak i petak, posebice u istočnim krajevima, gdje će se kišonosni oblaci najdulje zadržavati, te na srednjem i južnom Jadranu, gdje će mjestimice biti i vrlo obilne kiše, osobito u četvrtak u Dalmaciji. Pritom će druga polovina tjedna biti i vjetrovitija, najprije uz jugo, zatim buru i sjeverozapadnjak, a za vikend je sve veća vjerojatnost stabilnijeg vremena.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju vremenska prognoze u "Dnevniku 2" i u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" dodatno je komentirala i upozorila:

"Kratkotrajna stabilizacija izmamit će mnogima osmijeh na lice, no izražena promjena u četvrtak lokalno može ponovno donijeti i probleme. Ipak, čini se da će ljeto početi sa stilom - uz vrućinu."  

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: TV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U utorak uglavnom suho i sunčano, još ujutro lokalno jaka bura

Dr. sc. Tanja Renko: "U utorak će na istoku Hrvatske nakon vedrog jutra, tek rijetko u Posavini i kratkotrajno maglovitog, danju biti male, poslijepodne i umjerene naoblake. Vjetar uglavnom slab, a nakon jutra malo svježijeg nego u ponedjeljak, dnevna temperatura bit će oko 23 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj danju malo manje toplo nego što bi mnogi očekivali za sredinu lipnja, a nakon duljeg vremena i uz prevladavajuće suho vrijeme te podosta sunčanih sati. Slojevita odjeća svakako se preporučuje, osobito za ranoranioce, s obzirom na to da će ujutro temperatura biti između 10 i 13 °C.

Na zapadu zemlje barem djelomice sunčano, po gorskim kotlinama ujutro moguće i uz većinom kratkotrajnu maglu. Lokalno se ne može isključiti ni poneka kap kiše. Bura će još ujutro biti mjestimice umjerena, podno Velebita i jaka, zatim poslijepodne vjetar većinom slab promjenjiva smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka od 9 do 13 °C u gorju i unutrašnjosti Istre, a duž obale i na otocima sjevernog Jadrana od 16 do 20 °C. Najviša dnevna između 21 °C, koliko će biti u gorju, do 27 °C uz more.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije utorak će biti mnogima ugodan i suh, uz tek tu i tamo poneki oblačak na nebu. Jutarnju umjerenu buru zamijenit će sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, a najviša dnevna temperatura bit će od 26 do 28 °C.

Podjednako toplo i na krajnjem jugu Jadrana, u čijem će zaleđu i dalje biti jačeg razvoja oblaka, uz malu vjerojatnost za poneki neverin. Slaba i umjerena bura, zatim vjetar s mora koje će biti malo do umjereno valovito."

Od srijede ponovno nestabilnije


"U srijedu na Jadranu već više oblaka te postupno nestabilnije, osobito u drugom dijelu dana, što je uvod u vrlo promjenjiv četvrtak tijekom kojega raste vjerojatnost za mjestimice obilne pljuskove u Dalmaciji. S petkom, kada će duž cijele obale ponovno zapuhati jaka bura i sjeverni vjetar, postupno smirivanje vremena.

Vjerojatnost za kišu raste i u unutrašnjosti u srijedu, ponajprije u gorju i unutrašnosti Dalmacije. Uz oblačnije vrijeme svakako će biti najčešća u istočnijim i južnijim krajevima u četvrtak. Petak polako donosi više sunčana vremena na zapadu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!