I dalje usporena košnja trave, razvija se plemenjača, oprez s prskanjem

11.06.2023.

Zadnja izmjena 15:00

Autor: Josip Meštrić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Josip Meštrić

Josip Meštrić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Zbog nestabilnog vremena košnja trave je i dalje usporena pa se s razlogom sumnja u kvalitetu sjena. Početak novog tjedna će gotovo posvuda biti suh, nov već sredino tjedna slijedi nova oborina.

Dosegnute temperaturne sume za cvatnju lipe


Zbog dugotrajne kiše pčelinja paša bagrema bila je vrlo otežana i prinosi su u nekim dijelovima zemlje smanjeni. Ipak, dosegnute su temperaturne sume potrebne za cvatnju lipe koja je također bogata nektarom i peludom. Lipina paša vrlo je važna, osobito kad se zaliha hrane u pčelinjacima ne popuni s bagremom.

Najniža temperatura zraka vjerojatno će u gorju biti oko 9 °C, a najviša u unutrašnjosti oko 25 °C, na Jadranu i do 28 °C.

Toplo, vlažno i sparno vrijeme i dalje će pogodovati razvoju biljnih bolesti. Velika količina kiše stvorila je probleme u vinogradima u kojima se diljem zemlje razvila plemenjača. No, oprezni budite s prskanjem kako ne bi ugrozili pčele.

Srednja dnevna temperatura tla
na oko 10 cm dubine u nizinama će vjerojatno biti oko 20 °C, u gorju 16 °C, a duž Jadrana oko 23 °C.

Radove na otvorenome planirajte početkom tjedna


Dakle, početak tjedna maksimalno iskoristite za radove na otvorenom jer će od druge polovine tjedna ponovo biti česta kiša, pa moguće i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Iako smo se proteklih tjedana već uvjerili u kišovito vrijeme, u pučkoj meteorologiji kiša na Vidov dan, koji je u četvrtak, nagoviještava nastavak neizvjesnog vremena. Tako će i biti jer trenutno nema naznaka za većom stabilizacijom vremena.


Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTJosip Meštrić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTaplikacija HRT METEO, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!