U četvrtak većinom sunčano i toplo, gdjegod i vruće, ali na jugu nestabilno

06.09.2023.

17:44

Autor: Zoran Vakula

I u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega razmjerno stabilno, pretežno suho i sunčano vrijeme te sve manje vjetrovito, a poneki pljusak moguć je samo u četvrtak na jugu Hrvatske. I pritom iznadprosječno toplo, gdjekad i vruće, pa će sljedećih tjedan dana biti jedno od najtoplijih razdoblja ovog dijela rujna u znanoj povijesti mjerenja.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak većinom sunčano i toplo, gdjegod i vruće, ali na jugu nestabilno

Galerija
Zoran Vakula, Foto: emisije "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u četvrtak u istočnoj Hrvatskoj sunčano, ujutro samo rijetko uz sumaglicu i maglu. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 13 °C, a poslijepodnevna 27 do 29 °C, uz slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, koji će se osjećati i u još manje oblačnoj središnjoj Hrvatskoj. Mjestimičnu jutarnju sumaglicu i maglu "pratit" će temperatura od 11 do 14 °C, a danju će biti vrlo toplo, onima na suncu i u zavjetrini - i vruće.

"Prave" vrućine, uz 30 °C, bit će ponegdje na vedrom sjevernom Jadranu, ali će je djelomično ublažavati bura, uglavnom u noći i ujutro još lokalno jaka, na udare podno Velebita i olujna, uz koju će noć mjestimice biti topla. U gorju i za oko 10 °C svježije jutro, i kratkotrajno maglovito po kotlinama gdje izostane sjeveroistočnjak, a tijekom dana s vedrinom i ponekim oblakom najviša temperatura zraka bit će od 22 do 25 °C.

Podjednaka temperaturi mora i najnižoj jutarnjoj zraka na srednjem Jadranu, dok će u unutrašnjosti Dalmacije biti malo svježije, premda i dalje razmjerno toplo za početak rujna. Nakon bure, samo ponegdje jake, na udare i olujne, zapuhat će uglavnom umjeren maestral, uz koji će dan biti većinom vruć, ali oblačniji od srijede. Štoviše, postoji i mogućnost gdjekojeg kratkotrajnog pljuska, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Još je veća vjerojatnost lokalnih nestabilnosti na jugu Hrvatske, osobito u Konavlima. Uz još ponegdje jaku buru pa umjeren maestral noć će uglavnom biti topla, ipak prevladavajuće sunčan dan vruć, a more većinom umjereno valovito.

U nastavku tjedna stabilno

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

U nastavku tjedna stabilno, suho, sunčano, većinom i vedro, u unutrašnjosti do subote uz još često umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, te danju sve češće vruće, ali uz svježe noći i jutra.

I na Jadranu noći uglavnom svježije od prošlih, premda još uvijek većinom tople, uz slabiju buru koju će tijekom pretežno vedrih dana zamjenjivati maestral. Bit će i dalje iznadprosječno toplo, većinom i vruće.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!