I u srijedu iznadprosječno toplo, ali oblačnije i nestabilnije, uz južinu

06.09.2022.

17:52

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Na atmosferske promjene osjetljiviji ljudi jamačno već slute novo razdoblje promjenjivijeg vremena, u kojem su pljuskovi i grmljavina već u srijedu mogući na sjevernom dijelu Jadrana i zapadnim krajevima unutrašnjosti. U četvrtak i petak diljem Hrvatske još nestabilnije, pri čemu će osim nerijetko obilne kiše na Jadranu i uz njega nevolja biti i zbog jakog, mjestimice i olujnog juga. Stoga uz mnogošto drugo - za razdražljivost, bezvoljnost i loše raspoloženje možete kriviti i vrijeme.

Tijekom vikenda za većinu ipak malo povoljnije, ali nikome se ne može jamčiti suho. Premda neće biti jesenski oblačno i kišovito, nego promjenjivo, uz svakodnevna barem kraća sunčana razdoblja, temperatura zraka tijekom vikenda i početkog novog tjedna sigurno će biti osjetno niža nego u prvom dijelu ovoga tjedna, u kopnenom području ponegdje skoro i za 10 °C. No, vjerovali ili ne - to je za rujan primjerenije i "normalnije" od vrućine koju imamo ovih dana u mjesecu.


I dok ovotjedna promjena vremena nije neobična, makar se i ostvarile prognoze lokalno obilne kiše - učestalost i žestina mnogobrojnih ekstremnih vremenskih pojava posljednjih desetljeća s razlogom nas navode na razmišljanja i nužnost prilagođavanja klimatskim izazovima. Od sada i u posebnoj emisiji Prvog programa Hrvatskog radija - "Klimatski izazov" - srijedom od 9,05 do 9,55 sati. Do slušanja, a i gledanja.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu iznadprosječno toplo, ali oblačnije i nestabilnije, uz južinu

U srijedu će se još u većini istočne Hrvatskoj zadržati suho, prijepodne i prevladavajuće sunčano, te razmjerno toplo, većinom čak i vruće. Vjerojatnost kiše povećavat će se prema kraju dana, osobito u gorju, te zapadnoj Slavoniji i Podravini.

U središnjoj Hrvatskoj nestabilnije već oko podneva i poslije, pri čemu je najveća vjerojatnost pljuskova s grmljavinom uz granicu sa Slovenijom. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će oko 16 stupnjeva, a najviša poslijepodnevna od 29 do 31 °C.

I u gorskom području i na sjevernom Jadranu iznadprosječno toplo, ali uglavnom manje nego danas, uz osjetan, iako još ne i jak jugozapadnjak i jugo. Uz promjenjivu naoblaku malo kiše mjestimice može pasti već u noći i ujutro, a pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su poslijepodne u Gorskome kotaru, Istri i na riječkome području.

Sasvim suho vrijeme ne može se jamčiti ni u sunčanijoj i toplijoj Dalmaciji, posebice ne na njezinu sjevernom dijelu i u unutrašnjosti uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. No, uz još dosta sunčanih sati, popodnevna će temperatura zraka biti od 28 do 31 °C.

Podjednaka i na jugu Hrvatske - u srijedu našem najstabilnijem i najsunčanijem području, uz uglavnom slab vjetar i mirno ili samo malo valovito more.

Slijede još promjenjiviji dani

Sljedeća tri dana u većini unutrašnjosti porast jutarnje temperature zraka, ali i pad poslijepodnevne, povremeno uz kišu. Štoviše, pljuskovi s grmljavinom bit će česti, osobito u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Pritom mjestimice može pasti veća količina kiše u kratko vrijeme pa bi bilo dobro očistiti odvodne kanale.

U četvrtak i petak i u mnogim mjestima na Jadranu vrlo je velika vjerojatnost za obilnije pljuskove praćene grmljavinom, pa i nevere, a nevolje bi nekima moglo prouzročiti i jako jugo, gdjekad vjerojatno i olujno, posebice u četvrtak. U subotu malo mirnije i manje toplo, ali i dalje promjenjivo.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!