Vrijeme pogodno za dozrijevanje grožđa, ali i za navodnjavanje

03.09.2023.

Zadnja izmjena 15:11

Autor: Josip Meštrić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Josip Meštrić

Josip Meštrić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Sljedeći će tjedan u većini Hrvatske biti toplo vrijeme, duž Jadrana i vruće pa će postojati opasnost od toplinskog stresa. Najniža vrijednost temperature zraka bit će u gorju oko 9 °C.

Iako po količini akumulirane oborine sušne prilike nisu vidljive, velik je problem što oborina nije padala ravnomjerno u mjesecima, već povremeno u obilnim količinama. Početak i kraj kolovoza mjestimice je bio ekstremno kišan, ali veći dio mjeseca u većini krajeva vladala je suša.

Oborina će u sljedećim danima većinom izostati, stoga će biti potrebno navodnjavanje poljoprivrednih površina, osobito u Dalmaciji, gdje će biti više vrijednosti temperature zraka.

Najviša vrijednost temperature tla na oko 10 cm dubine ovo ljeto zabilježena je u Malom Lošinju od 41,2 °C, pa je ostao dosadašnji rekord ostao od 43,8 °C izmjerenih na Bilogori 2017. godine. Srednja dnevna temperatura tla sjetvenog sloja sljedeći tjedan vjerojatno će biti oko 26 °C u nizinama, 23 °C u gorju te oko 30 °C duž Jadrana.

Dakle, cijeli tjedan bit će obilježen sunčanim i toplim vremenom, no ne i prevrućim. To će pogodovati osobito dozrijevanju grožđa, a moći će se i odahnuti od brojnih izazova kojima su poljoprivrednici tijekom dosadašnjeg ljeta bili izloženi.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTJosip Meštrić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT METEO, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!