Na Veliku Gospu pretežno suho, sunčano i vruće

14.08.2023.

16:03

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Razmjerno stabilne vremenske prilike i na blagdan Velike Gospe, a i poslije nje. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme temperatura zraka još će malo porasti pa će danju u većini krajeva biti vruće, a i noći će biti sve toplije. No, postojat će i vjerojatnost za poneki poslijepodnevni lokalni pljusak.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Na Veliku Gospu pretežno suho, sunčano i vruće

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Dr. sc. Tanja Renko: "Na blagdan Velike Gospe u Slavoniji, Baranji i Srijemu poslijepodne će postojati mala vjerojatnost za poneki pljusak, i to uglavnom u Podunavlju. Jutro će biti svježe, a uz rijeke će nakratko biti i magle. Danju vruće uz temperature između 30 i 32 °C - kako i priliči ljetu.

Sunčano uz slab vjetar prevladavat će i u središnjoj Hrvatskoj. Veći dio dana nebo će biti sasvim vedro, tu i tamo pojavit će se poneki oblak, a ujutro uz rijeke nakratko sumaglica ili magla. Najviša dnevna temperatura oko 30 °C.

U dosta gorskih krajeva vrućine neće biti ni u utorak, a noću će biti svježe uz temperaturu između 12 i 14 °C. Na sjevernom Jadranu pak pravi ljetni dan - topla noć i vruć dan uz obilje sunčanih sati, pa se svakako zaštitite od sunca ili sklonite tijekom najtoplijeg dijela dana. Slabu i umjerenu buru zamijenit će na otvorenom sjeverozapadnjak.

Podjednako i u Dalmaciji, gdje će u najtoplijem dijelu dana maestral pružati manje osvježenje. Povremeno će biti male do umjerene naoblake, a u unutrašnjosti i jačeg dnevnog razvoja oblaka s kojim je moguć i pokoji pljusak.

Poneki neverin može nakratko poremetiti planirane aktivnosti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje su nestabilnosti najvjerojatnije na dubrovačkom području. Noć i jutro bit će topli, čak i vrlo topli uz burin, a danju vjetar s mora, koje će biti malo do umjereno valovito."

U nastavku tjedna bez znatnije promjene

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U nastavku tjedna na Jadranu i dalje dnevna izmjena burina i maestrala. Prevladavat će sunčano, štoviše u mnogim mjestima veći dio dana i sasvim vedro vrijeme. Temperatura zraka još će malo rasti, pa će i more biti još malo toplije.

U unutrašnjosti u srijedu svakako treba računati na poneki pljusak ili kratkotrajnu kišu. Od četvrtka će prevladavati sunčano, a vjerojatnost za poneki uglavnom popodnevni kratkotrajan pljusak bit će mala. Temperatura zraka u blagom porastu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!