U subotu većinom sunčano i vruće, na kopnu samo rijetko mogući pljuskovi

03.06.2022.

17:40

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Premda neželjeno, neugodno i štetno, olujno nevrijeme s tučom ne bi trebalo biti iznenađenje ni sljedećih dana, tijekom kojih i dalje postoje posebna upozorenja jer je nastavak iznadprosječne topline i povremenog dotoka vlažnijeg zraka idealna kombinacija za ekstremne meteodogađaje - ponegdje već u noći na subotu te posebice potkraj nedjelje i početkom novoga tjedna - malo svježijeg od ovoga - kada bi pljuskova, grmljavine, pa i poneke izraženije nevere moglo biti i na većem dijelu Jadrana. Pritom bura i tramontana vjerojatno neće prouzročiti znatnije prometne nevolje, ali će malo rashladiti more čija jetemperatura već sada često 23 °C, ponegdje i 24 °C, čak i 25 °C - kao da nije tek početak lipnja.

A kad se spominje iznadprosječno visoka temperatura, s kojom ćemo se suočavati i sljedećih dana - vrlo vjerojatno i tjedana i mjeseci - valja znati da je ona jedan od poticatelja olujnih procesa u atmosferi i raznih ekstrema. Također, kad se uspoređuje učestalost i intenzitet meteoekstrema, ne smije se zanemariti činjenica da su diljem Hrvatske sva godišnja doba posljednjih 30 godina osjetno toplija nego prije, pri čemu je najveće zatopljenje upravo u ljetnim mjesecima. Ponegdje čak i veće od 2 °C. A zamislite sebe kad imate toliko povišenu tjelesnu temperaturu...


U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U subotu većinom sunčano i vruće, na kopnu samo rijetko mogući pljuskovi

U noći, ponegdje još i ujutro, u Slavoniji, Baranji i Srijemu opet velika vjerojatnost za kišu, uglavnom u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom, a moguće je i olujno nevrijeme. Kasnije tijekom subote pretežno suho i sunčano. Najniža jutarnja temperatura od 19 do 21 °C, a najviša poslijepodnevna 32, 33 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj nastavlja se iznadprosječno toplo razdoblje - većinom vruće, mnogima i sparno, te nakon mjestimične jutarnje magle sunčano, uz vrlo malu vjerojatnost lokalnoga razvoja oblaka i još manju za pljuskove i grmljavinu.

Stabilniji dan od prošlih i budućih bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu, uz također većinom sunčano vrijeme, na moru često i vedro, s temperaturom zraka ujutro od 18 do 21 °C, u unutrašnjosti 14, 15 °C te poslijepodne oko 30 °C. I pritom tiho ili uz samo slab vjetar, te mirno i malo valovito more.

Podjednako valovito i slabo vjetrovito i na srednjem Jadranu, uz temperaturu mora sve češće oko 23 °C. Noć većinom topla, vjerojatno čak i ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije, a dan gotovo posvuda vruć, uz samo visoke oblake na nebu.

I na krajnjem jugu Hrvatske stabilno, sunčano i toplije od uobičajenoga za početak lipnja, uz povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar.

I dalje razmjerno toplo, ali i nestabilno

I sljedećih će dana biti iznadprosječno toplo, ali na kopnu  vruće, mnogima i sparno još većinom u pretežno sunčanu nedjelju, koja bi u mnogim mjestima na zapadu Hrvatske mogla završiti pljuskovima i grmljavinom, ponegdje vjerojatno opet i olujnim nevremenom. Početkom novog tjedna nestabilno, u ponedjeljak uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak.

Na Jadranu će biti više sunčanog vremena nego na kopnu, ali također prema kraju nedjelje sve nestabilnije, najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije, gdje su neverini mogući uglavnom tijekom oblačnijeg, promjenjivijeg i malo vjetrovitijeg ponedjeljka. Temperatura zraka u blagom padu, ali i dalje razmjerno toplo.


Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!